Werkende ouders volgens hun kinderen

Het aantal werkende vrouwen ligt op het hoogste niveau sinds 2012, zo staat in een rapport van de Belastingdienst en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Vrouwen werken gemiddeld ruim 25 uur per week. De manier waarop de rolverdeling tussen vaders en moeders is ingericht, verandert dus langzaamaan. Moeders zitten niet altijd meer alleen thuis en vaders nemen meer zorgtaken op zich. Dit heeft ook invloed op het gezinsleven. Niet alleen voor ouders, maar ook voor de kinderen. Hoe kijken kinderen eigenlijk naar deze rolverdeling?

Samen met mommy blog ‘Club van Relaxte Moeders’ stelden wij kinderen de vraag: ‘Hoe werken papa en mama?’. We lieten kinderen hun werkende ouders tekenen. Dit leverde een interessant inkijkje in de hoofden van kinderen. De tekeningen laten zien dat traditionele rolverdeling tussen man/vrouw veranderd is en kinderen hun moeder zien als werkend rolmodel.

Tekening Stan (4 jaar)

Moeder Jacqueline: “Ik werk op kantoor als acceptant transportverzekeringen. Stan zegt: Mama, achter het bureau kijk je wat boos en bij de koffieautomaat heb ik een vrolijk gezicht gedaan, want jij houdt zo van koffie.”

Tekening Morris (8 jaar)

Moeder Mirjam schrijft: “Links zie je mij op kantoor (Ministerie van Financiën) met de schatkist naast mijn bureau en rechts het kantoor van papa, maar daar gebeurt geloof ik niet zoveel.”

Tekening Zoë (5 jaar)

Moeder Loes: “Ik ben gymdocent. Kinderen hangen aan de ringen, eentje klimt in het klimrek, iemand zit op de bank en natuurlijk zijn er ballen! Oja en de finishing touch: ik heb nagellak. Dit heb ik nooit, maar zou ze dus duidelijk wel willen.”

Tekening Anouk

Moeder Yvette: “Ik werk als communicatieadviseur maar het lukt me maar niet om goed uit te leggen aan mijn dochter Anouk wat dat precies betekent. Haar samenvatting komt telkens weer op hetzelfde neer: Dus jij zit eigenlijk gewoon de hele dag achter de computer.”