Een goed CV voor ervaren werknemers volgens recruiter Iris

Het vinden van een nieuwe baan is niet altijd even makkelijk. Met name voor ervaren werknemers kan het door de enorme concurrentie op de arbeidsmarkt lastig zijn om een baan te vinden. Dit is jammer, want er zijn genoeg redenen om ervaren werknemers aan te nemen. De selectie van kandidaten is dan ook vaak een momentopname, en een goede eerste indruk is erg belangrijk. Dit begint bij het aanleveren van een goed CV. Maar hoe ziet een goed CV voor ervaren werknemers er uit? Recruiter bij Wannaflex Iris Gemmeke helpt je met deze 5 stappen op weg:

Stap 1: Laat je geboortedatum niet weg

Uit angst voor leeftijdsdiscriminatie een geboortedatum weglaten op een CV. Dit lijkt op het eerste gezicht misschien slim, maar je bereikt juist het tegenovergestelde. Het weglaten van informatie wekt namelijk de indruk dat je iets te verbergen hebt en dat kan leiden tot argwaan bij de werkgever. Tijdens het sollicitatiegesprek val je dan vaak alsnog door de mand. Wees daarom open en eerlijk. Je leeftijd is immers niets om je voor te schamen en kan ook in je voordeel werken.

Stap 2: Wees relevant

Wanneer je solliciteert op een baan is het belangrijk dat je CV ook aansluit bij de betreffende functieomschrijving. Anders loop je het risico dat je door een werkgever over- of juist ondergekwalificeerd wordt. Lees daarom van tevoren goed wat de eisen zijn van de functie, en pas vervolgens je CV hier gericht op aan. Heb je bijvoorbeeld in het verleden een cursus gevolgd die voor de functie niet relevant is? Laat deze informatie dan vooral weg. Een lange CV gaan werkgevers niet helemaal doorspitten. Schrijf je CV specifiek op de verwachtingen en wensen van de werkgever.

Stap 3: Gebruik een goede foto

Beeld zegt meer dan duizend woorden. Zorg daarom dat je een recente foto van jezelf hebt. Gebruik daarbij geen standaard pasfoto of vakantiefoto, maar maak een zakelijke portret waar ook jouw persoonlijkheid in terug te zien is. Daarmee krijgt de werkgever direct een goed beeld van jou als persoon en laat je zien dat je jezelf goed kunt presenteren.

Stap 4: Houd je CV bij

Je CV is eigenlijk nooit af. Werk hem daarom regelmatig bij en zorg dat de informatie aansluit bij jouw huidige werkleven. Ook als je een tijdje werkloos bent geweest, is het belangrijk dit ook op je CV te benoemen. Anders kan dit vragen oproepen bij een werkgever. Benoem in zo’n geval bijvoorbeeld wat je hebt gedaan om deze periode bezig te blijven, zoals vrijwilligerswerk of het volgen van een opleiding.

Stap 5: Maak het persoonlijk

Jouw persoonlijkheid is belangrijk voor werkgevers, omdat selectie niet alleen op competenties plaatsvindt. Zorg er daarom voor dat dat je jouw bijzondere kwaliteiten op je CV benoemt en deze toelicht. Vergelijk je daarbij niet teveel met een ander, maar ga juist opzoek naar wat jou als persoon uniek maakt. Waarmee kan jij als persoon een bijdrage leveren? Laat vervolgens op je CV terugkomen welke nevenactiviteiten, levenswijze of hobby’s van toegevoegde waarde kunnen zijn voor een werkgever. Let wel: met kreten als 'zelfstandig' 'nauwkeurig' 'teamplayer' worden HR-afdelingen doodgegooid.