Veel vooroordelen rondom werkende moeders zijn onzin volgens Esther

“Ik ben nog steeds mezelf en ga met dezelfde houding naar mijn werk”

Veel moeders hebben naast hun gezinsleven een drukke baan. Terwijl zij net zo hard werken als hun partner, krijgen moeders vaak de vraag hoe zij werk en gezin combineren. Er bestaan nogal wat vooroordelen rondom werkende moeders, maar kloppen die wel? Volgens Esther van Elk (37) niet. Zij combineert haar drukke baan in  de gehandicapten- en jeugdzorg met de zorg voor haar tweeling en ontkracht deze vooroordelen.

Werken in de zorg kost veel energie. De cliënten van Esther hebben allemaal een met complexe problematiek. Vaak zijn dat meerdere zorgvragen ineen. Bijvoorbeeld een verstandelijke beperking en gedragsproblemen. Ondanks het uitdagende werk doet Esther het werk met veel plezier. De komst van haar tweeling in 2010 heeft daar niets aan veranderd. “Ik schrik ervan dat er over werkende moeders nog steeds zoveel vooroordelen bestaan. Het moederschap heeft niks aan mij als werknemer veranderd.”

1. Het lukt werkende moeders toch niet om carrière te maken

Esther vindt het onzin dat werkende moeders geen carrière kunnen maken. Volgens haar betekent een carrière het maken van keuzes en zorgen voor een goede planning. Iets dat je misschien zelfs wel beter kunt als ouder zijnde. “Je deelt je tijd misschien nog wel effectiever in dan toen je nog geen kinderen had. Uiteindelijk gaat het erom dat je je functieomschrijving naar behoren uitvoert.” Carrière heeft Esther ook gemaakt binnen haar organisatie, vóór en na de zwangerschap. “Sinds ik moeder ben geworden, heb ik al verschillende stappen gemaakt en gegroeid in mijn functie. De verantwoordelijkheden zijn toegenomen, maar daar was ik zelf ook aan toe. Met de juiste instelling is een goede carrière absoluut haalbaar.”

2. Werkende moeders zijn minder betrokken bij hun werk dan andere werknemers

Esther ziet niet in hoe het hebben van kinderen zou leiden tot minder betrokkenheid. Zij denkt dat dit iets is wat in je karakter zit. “Betrokkenheid is erg belangrijk. Op je werk en thuis. Dit iets niet dat met het moederschap ineens verdwijnt. Werk is net als kinderen een prioriteit.” Wat volgens Esther wel veranderd is, is haar relativeringsvermogen. “Deze verandering heeft een ontzettend positieve uitwerking gehad op het type werk dat ik heb. Ik reageer nu rustiger en kalmer in complexe situaties. Ik ben nog steeds Esther en ga al sinds mijn eerste baan met dezelfde motivatie naar mijn werk. Alleen met meer ervaring, bagage en inzichten die ik kan gebruiken voor mijn cliënten.” 

3. Werkgevers hebben geen lange termijngarantie bij werkende moeders

Werkgevers weten volgens Esther inmiddels wel dat je geen contract meer voor het leven kunt afsluiten. “Dat geldt voor mannen en vrouwen, met of zonder kinderwens. Het is belangrijk om hierover goede afspraken te maken met je werkgever. Ik werk al 12 jaar bij mijn werkgever en ben altijd met veel plezier gebleven. Garanties zijn er nooit. Als werkgevers zich flexibel opstellen richting ouderschap en meedenken over de indeling van de uren, worden vaders én moeders volgens mij nog productiever. Gelukkig heb ik daar op mijn werk genoeg mogelijkheden voor.”

Esther sluit af: “Moederschap en een drukke baan is goed te combineren door goede afspraken thuis én op je werk te maken. Dat levert blije kinderen, blije ouders én blije werkgevers op!”