In balans thuis en op werk volgens Schiphol

In ongeveer een op de vier gezinnen in Nederland werkt iemand buiten de normale werktijden: ‘s avonds, ‘s nachts of in het weekeinde. Dat kan te maken hebben met de aard van de baan, maar soms kiezen ouders er ook bewust voor vanwege de zorg voor kinderen. Op luchthaven Schiphol werken veel ouders op onregelmatige tijden. HR directeur Heleen Kuijten-Koenen van Royal Schiphol Group vindt het belangrijk dat medewerkers zowel thuis als op het werk in balans zijn. Alleen dan kun je volgens haar je werk goed en met plezier doen.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Dagelijks vertrekken er vanaf Schiphol honderden vluchten. Dat zou onmogelijk zijn zonder de meer dan 2.000 medewerkers in dienst van Royal Schiphol Group die dag en nacht werken om de luchthaven draaiende te houden. Meer dan een kwart van deze medewerkers zorgt buiten hun onregelmatige werktijden ook voor hun kinderen. Heleen: “Iemand is meer dan alleen een medewerker bij Schiphol en dit realiseren wij ons heel goed. Het is voor ons de normaalste zaak van de wereld dat kinderen voor ouders op de eerste plaats staan. Daarom werkt het bij ons twee kanten op. We werken met professionals die een grote eigen verantwoordelijkheid krijgen voor een goede balans tussen werken op Schiphol en thuis bij de kinderen. Door dit samen te regelen, hebben we er allebei voordeel van.”

Flexibele werkgever, flexibele werknemer

Schiphol pakt dit aan door in te zetten op flexibiliteit. Voor ouders biedt dit de mogelijkheid om werk en zorgtaken optimaal te combineren. Dit gebeurt onder andere via flexibele roosters. “Waar onze medewerkers eerst met vaste continuroosters werkten, kunnen zij nu ook in wisselende en flexibele ochtend-, avond-, of nachtdiensten werken. Het geeft veel van hen de mogelijkheid om thuis te zijn wanneer nodig. Wij zijn hierin flexibel, maar onze medewerkers ook. Daarnaast heeft iedereen de mogelijkheid om extra betaald verlof op te nemen uit hun Duurzaam Inzetbaarheidsbudget. Dit is een potje voor medewerkers met geld voor onder andere opleiding & training. Maar extra verlof om voor de kinderen te zorgen mag ook. Flexibele werktijden zijn altijd bespreekbaar, zelfs met onregelmatig rooster”, aldus Heleen.

Net dat extra zetje

Vaders of moeders die minder willen werken om er voor hun kinderen te zijn, kunnen zelf het initiatief nemen hierover te beginnen. Maar leidinggevenden kaarten het ook vanuit zichzelf aan. “Door in het dagelijkse contact te laten zien dat privézaken zoals zorgen voor je kinderen ook bij Schiphol hoog in het vaandel staat, wordt het voor iedereen de normaalste zaak van de wereld om hierover in gesprek te gaan. Medewerkers voelen dat leidinggevenden begrip hebben voor de situatie. Wij zetten een stapje extra voor medewerkers en zij doen dat ook voor ons. Flexibele werktijden voor zorgtaken kunnen medewerkers net dat zetje geven om optimaal te blijven presteren en met plezier bij Schiphol te werken.”