Medewerkers klaarstomen voor de toekomst volgens Piet

“De wereld gaat zo snel, je kunt niet afhaken”

Een opleiding kiezen voor de rest van je werkleven is niet meer van deze tijd. Door verschillende technologische ontwikkelingen verandert de wereld van werk, met als gevolg dat banen verdwijnen of veranderen. Een leven lang leren is niet alleen belangrijk voor werknemers, maar ook voor werkgevers. Volgens Piet Heerkens (54), directeur van Lavans, is het belangrijk dat zijn werknemers goed zijn voorbereid op de geautomatiseerde toekomst.

Familiebedrijf in een veranderende wereld

Lavans begon in 1928 als wasserij en is de afgelopen decennia uitgegroeid tot een facilitair dienstverlener met meer dan 180 medewerkers. Vanuit het hoofdkantoor in Helmond bedient het familiebedrijf klanten door heel Nederland. Niet alleen Lavans is gegroeid, ook de wereld eromheen. Piet houdt de ontwikkelingen rondom automatisering en robotisering nauwlettend in de gaten: “Ik heb altijd veel gelezen over maatschappelijke ontwikkelingen. Na het zien van een documentaire over het onderwerp kwam het besef: hier moet ik iets mee. De automatisering heeft veel gevolgen voor Lavans en onze medewerkers. Aan ons de taak om hier goed mee om te gaan.”

Betrek medewerkers en laat ze zelf nadenken

Direct na het zien van de documentaire besloot het managementteam de video te delen met de medewerkers. Piet en zijn collega’s vinden het belangrijk om medewerkers hierin te betrekken, maar óók aan het denken te zetten. Piet: “We hebben tijdens een bijeenkomst iedereen gevraagd na te denken wat de automatisering betekent voor Lavans en – nog belangrijker – voor zichzelf. Welke taken komen te vervallen? En waar komt er juist werk bij? Hoe verandert mijn rol binnen Lavans? Op deze manier kunnen we samen tot een oplossing komen.” Piet was angstig dat de boodschap voor veel onrust zou zorgen. Achteraf bleek dit onterecht. “Iedereen voelde zich vertrouwd en veilig om het onderwerp te bespreken. Natuurlijk waren er veel vragen, maar het grootste deel zag vooral kansen.”

Van administratie naar communicatie

Inmiddels zijn er bij Lavans al de nodige stappen gezet om mee te gaan met de automatiseringstrend. Ook bij medewerkers is de knop omgegaan. Piet: “We kijken altijd eerst of we een vacature intern kunnen invullen. Iemand van de afdeling administratie zag in dat zijn taken hoogstwaarschijnlijk zouden komen te vervallen. In zijn vrije tijd schreef hij voor de lokale krant in Mierlo, daar zagen we mogelijkheden in. Omdat social media en marketing steeds belangrijker worden, hebben we hem een cursus fotografie aangeboden. Nu werkt hij op de communicatieafdeling en zorgt hij voor onze visuele uitingen zoals folders en nieuwsberichten. Dit is één van de vele medewerkers die zelf aan de slag is gegaan met de automatisering en nieuwe rollen heeft gekregen.”

Denk in rollen, niet in functiehuizen

Dat de automatisering veel gevolgen heeft, staat volgens Piet buiten kijf. Hij vindt het belangrijk dat zowel werknemers als werkgevers het heft in eigen hand nemen. Voor werknemers heeft Piet een tip: “Je bent samen met je werkgever verantwoordelijk voor je eigen toekomst én die van het bedrijf. De bedreigingen zijn er, daar kan niemand iets aan veranderen. Denk je in bedreigingen, dan verkramp je. Denk je juist in kansen, dan gaat er een wereld voor je open. Laat standaard functie-eisen los en richt je op jouw kwaliteiten. Kijk dan waar er binnen het bedrijf behoefte aan is en koppel dit aan jouw vaardigheden en talenten. Er is meer mogelijk dan je denkt.”