Collega’s zijn een beetje familie volgens Kristel

“Het bespreekbaar maken van privésituaties zit verankerd in onze cultuur”

Eén op de vijf mantelzorgers ervaart druk om zorgtaken te combineren met werk. Als zij zich gesteund voelen door hun leidinggevende en collega’s, dan wordt deze druk een stuk minder. Dat ziet ook Kristel Leerkes-Boerhof (44), directeur bij Boerhof Projectinrichters. Als moeder van een kind met het syndroom van Down, weet ze hoe het is om naast een drukke baan extra zorgtaken te hebben. Daarom maakt Kristel het zorgen voor een naaste de normaalste zaak van de wereld voor haar werknemers bij Boerhof.

Ben zuinig op je medewerkers

Boerhof Projectinrichters bestaat al bijna een halve eeuw. Het familiebedrijf richt zich op het inrichten van gebouwen in de sectoren kantoor, zorg en onderwijs. 15 jaar geleden nam Kristel het stokje over van haar vader, die haar één ding op het hart drukte: ben zuinig op je medewerkers, ze zijn een beetje familie. “Het goed omgaan met medewerkers zit in de genen van onze zaak. Dat heb ik echt van mijn ouders meegekregen. Van alle 30 medewerkers ben ik op de hoogte van hun thuissituatie en weet ik of er extra zorg voor een naaste buiten werktijd komt kijken. Dat vind ik belangrijk. Ik stel me kwetsbaar op en vertel mijn medewerkers ook over mijn thuissituatie als ze ernaar vragen. Mensen kunnen het altijd bespreken met mij, en dat gebeurt gelukkig ook. In informele setting of tijdens bijvoorbeeld beoordelingsgesprekken. Op deze manier creëer je een sfeer dat mensen hun verhaal kwijt kunnen.”

Combinatie werk en zorg wordt actueler

Thuis verdeelt Kristel de zorgtaken voor haar twee kinderen met haar man Tom. Haar jongste zoon heeft door zijn Down-syndroom meer zorg en aandacht nodig dan de oudste. “Toch zie ik mezelf niet als mantelzorger. Mijn man en ik zien het eerder dat ons zoontje ons leven verrijkt heeft. Hoewel niks vanzelfsprekend is, heeft het extra zorgen voor mijn jongste zoon mij veel geleerd en gebracht.” Volgens Kristel wordt het zorgen voor een naaste steeds actueler. Mensen blijven langer thuis wonen en gezinnen zijn kleiner dan vroeger. Dit zorgt ervoor dat meer mensen met mantelzorg in aanraking komen én de combinatie met werk onvermijdelijk is. Dat ziet ze ook binnen haar bedrijf: “We hebben al meerdere medewerkers gesproken die hun werk tijdelijk anders willen inrichten vanwege de zorg voor een naaste.”

Open cultuur & flexibiliteit

Naast mantelzorg tijdens interne bijeenkomsten terug te laten keren, is organisatiecultuur ontzettend belangrijk volgens Kristel. “Het bespreekbaar maken van privésituaties zit verankerd in onze open cultuur. Hierdoor zijn collega’s op de hoogte van elkaars eventuele zorgtaken. We stimuleren het op tafel te gooien. Dat doe ik zelf ook.” Verder vind ze het belangrijk om proactief mee te denken aan een oplossing voor haar medewerkers. Vooral voor medewerkers die vaak op pad zijn. “Dan is het extra lastig om de zorg voor een naaste op te vangen. In deze gevallen kunnen we de medewerker in overleg (tijdelijk) intern herplaatsen. Zo hebben we een stoffeerder – die zijn veel onderweg – al eens in ons magazijn aan het werk gezet, zodat hij sneller naar huis kon indien nodig.”

Weet wat er leeft

Voor andere organisaties heeft Kristel een aantal tips. “Om te beginnen moet je weten wie er binnen je bedrijf zorgt voor een naaste en wat de ernst van de situatie is. Weten wat er leeft bij je medewerkers is ontzettend belangrijk. Pas dan kun je het onderwerp bespreekbaar maken en geschikte oplossingen aandragen. De loyaliteit die je ervoor terugkrijgt is onbetaalbaar. Mijn collega’s zijn echt een beetje familie.”