Hulp bij re-integreren volgens Ruud

In Nederland raakten er vorig jaar ongeveer 45 duizend mensen arbeidsongeschikt. Voor werknemers die re-integreren breekt er een spannende tijd aan. Niet voor iedereen is het mogelijk om na een periode van ziekte weer aan de slag te gaan bij het huidige werk. In dat geval wordt er een re-integratiecoach ingeschakeld om samen met de werknemer te kijken naar de baankansen buiten de huidige werkgever. Ruud van den Broek (47) heeft al veel mensen geholpen en begeleid bij de zoektocht naar een passende baan. Volgens hem is belangrijk dat mensen blijven geloven in de kansen die er liggen.

Wie ben ik en wat wil ik?

Na een ernstige bloedvergiftiging verloor de Brabantse Dirk zijn linkerbeen. Terugkeren naar zijn werk was helaas niet mogelijk. Samen met Ruud ging hij op zoek naar een nieuw werkleven. Ruud verdeelt de weg naar een nieuwe werkplek in drie stappen. “De eerste stap is het opstellen van een persoonsprofiel om antwoord te krijgen op de vragen: wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik. Samen met Dirk, hebben we zijn ambities in kaart gebracht en gekeken naar zijn wensen, vaardigheden, en persoonlijkheid. Dirks’ ambitie ligt bij het bakkersvak en de manier van werken past goed bij zijn persoonlijkheid. Maar sommige werkzaamheden zijn lichamelijk niet meer mogelijk voor Dirk, zoals het sjouwen van zware zakken meel en het lopen van lange afstanden.”

Wat zijn de mogelijkheden?

De tweede stap voor Ruud is dan om te gaan kijken naar mogelijkheden op de banenmarkt. Er zijn een hoop branches en werkgevers die nieuwe enthousiaste medewerkers zoeken, die passen bij wat je wilt én wat je kunt. Ruud: “Het valt me op dat mensen vaak geen goed zicht hebben op wat er speelt op de arbeidsmarkt. Door goed speurwerk en met elkaar te praten, vinden we regelmatig een passend beroep of een passende werkgever. In veel gevallen moeten werknemers een carrièreswitch maken. Dat is nooit iemands eerste wens. Mensen zijn bang dat ze het niet kunnen of willen geen afscheid nemen van hun huidige werkgever. Maar de kans van slagen is het grootst als de medewerker écht gelooft in de kansen die er liggen en gemotiveerd is. Ik help ze vervolgens met kansen spotten en het houden van focus.”

Hoe moet ik solliciteren?

In het geval van Dirk lagen er nog mogelijkheden en kansen in zijn geliefde bakkerswereld. Maar gezien de veranderde situatie, moest Dirk wel onderzoeken welke werkzaamheden nog mogelijk waren. Volgens Ruud is het voor veel arbeidsongeschikten lastig om te solliciteren. “Mensen zijn onzeker en zitten met veel vragen. Waarom zou een werkgever mij aannemen? Hoe moet ik mezelf en mijn beperking verkopen? Dirk heeft in zijn enthousiasme ontzettend veel werkgevers benaderd. Net als bij de andere mensen die ik begeleid, ben ik samen met Dirk op gesprek gegaan bij potentiele werkgevers. Zijn verhaal en enthousiasme hebben ervoor gezorgd dat hij werkervaringsplek kreeg bij een bakker in de buurt. Met zowel Dirk als de nieuwe werkgever hebben we de diverse mogelijkheden in kaart gebracht, zoals een korte meeloopstage en een werkervaringsplek.”

Bij werknemers heerst er nog veel twijfel rondom re-integratie denkt Ruud. Ze geloven niet dat er werkgevers zijn die hen aannemen, vanwege het risico dat erbij komt kijken. Onzin, vindt Ruud. “Na bijvoorbeeld een werkervaringsplek of snuffelstage, zien werkgevers vaak de toegevoegde waarde van de medewerker. Het duurt altijd een tijdje voordat zij voorbij de beperking kunnen kijken.” De risico’s voor werkgevers zijn volgens Ruud ook te verwaarlozen: “Bij het aannemen van iemand met een arbeidsbeperking, komen werkgevers in aanmerking voor een no-risk polis. Dit houdt in dat als de medewerker weer uitvalt, er geen directe financiële gevolgen zijn. Zo krijgt Dirk aankomend jaar een nieuwe prothese. Hij is hierdoor tot een half jaar uit de roulatie. Daar hoeft zijn nieuwe werkgever zich geen zorgen over te maken. Zowel werkgevers als werknemers denken te vaak in problemen in plaats van kansen. Dat is jammer en volgens mij nergens voor nodig. Aan mij de taak om werkgevers ervan te overtuigen dat er veel goede kandidaten beschikbaar zijn.”