Meerdere werklevens zijn belangrijk volgens Sylvana

Een leven lang werken bij één werkgever of zelfs in één functie komt steeds minder vaak voor. De snel veranderende manier waarop we werken vraagt van werkgevers en werknemers een nieuwe instelling. Medewerkers kunnen niet meer achteroverleunen zodra de vaste baan binnen is, maar moeten continu blijven nadenken over hun werkleven. Sylvana van Dien (60) heeft gedurende haar werkende leven in veel verschillende functies en sectoren gewerkt. Volgens haar heeft ze dankzij de diversiteit veel geleerd en zit ze daardoor nu op een plek die perfect bij haar past.

Vroeg begonnen met werken

Al op jonge leeftijd ging Sylvana aan de slag. Direct na de middelbare school kon ze aan de slag bij de RVS als administratief medewerker. “Eigenlijk ben ik per toeval bij de RVS te komen werken. Vlak na het afronden van de middelbare school, kwam er bij ons thuis een verzekeringsagent over de vloer. Daar waren ze nog op zoek naar nieuwe mensen. Nieuwsgierig als ik ben, leek het mij een interessante wereld. Die uitdaging heb ik toen met beide handen aangepakt. Door mijn werk bij de RVS ontwikkelde ik goede administratieve en rekenvaardigheden. In de jaren die volgde zijn het juist deze eigenschappen geweest die mij binnen de financiële sector aan nieuw werk hebben geholpen.”

Van Tupperware naar taxichauffeur

Haar nieuwsgierigheid heeft Sylvana op veel plekken gebracht. Na een aantal jaar in de financiële sector gewerkt te hebben, vond ze het tijd voor iets nieuws. Bij een Tupperware party werd haar interesse voor het verkoopvak geprikkeld. “Toen de presentatrice van Tupperware haar verhaal begon te vertellen dacht ik: wat jij kan, kan ik ook. Hoewel het compleet anders was dan mijn vorige werk en ik geen ervaring had, heb ik tijdens deze periode ontzettend veel geleerd over presenteren en verkopen. Daar heb ik altijd veel van genoten.” Sylvana denkt altijd na over een mogelijke vervolgstap en kijkt dan voorbij sectoren en functies waar ze ervaring mee heeft. Ook na haar werk bij Tupperware ging Sylvana een andere richting op: taxichauffeur. “Ik was weer toe aan iets nieuws. De gesprekken die je hebt als taxichauffeur zijn ontzettend mooi. Mensen deelden hun verhaal en ik leerde om goed te luisteren en er zijn voor mensen.

Hoe meer werklevens, hoe beter

Sylvana heeft vooral positieve herinneringen aan haar verschillende werklevens. Het heeft haar veel gebracht. “Elke baan waar je mee begint, daar leer je van. Je ontmoet mensen die je verder helpen, je blijft energiek én kijkt steeds anders naar de wereld van werk. Eigenschappen en vaardigheden die ik bij de ene baan opgedaan heb, zet ik nu op andere plekken in. Door al deze ervaring ben ik er achter gekomen wat ik écht leuk vind en kan ik nu mijn huidige werk goed doen: ondernemer voor een platform in de telemarketing, waarbij ik nooit zonder opdrachten zit. Dankzij Tupperware kan ik verkopen. Tijdens mijn baan als taxichauffeur heb ik geleerd goed naar mensen te luisteren. En alle administratie die erbij komt kijken kan ik in goede banen leiden door mijn eerste baan.”

Aan anderen heeft Sylvana één tip: Durf verschillende werkavonturen aan te gaan en verder te kijken, dan komt er vanzelf iets perfects op je pad. Ik heb veel banen gehad, ben zelfs de tel kwijt. Maar dankzij al die werklevens ben ik nu op verschillende plekken inzetbaar. Dus: durf het avontuur aan te gaan!”