De combinatie alleenstaand vaderschap en werk volgens Peter

Het combineren van een drukke baan en de zorg voor kinderen kan soms een puzzel zijn. Helemaal als je de zorg voor je kinderen zonder partner moet doen. Eind vorig jaar waren er ruim 555.000 ouders die hun kind alleen opvoedden. In bijna een vijfde van de gevallen ging het om alleenstaande vaders. Peter van der Leek (36) is een van deze vaders. Zijn drie kinderen van 9, 7 en 4 jaar wonen bij hem. Daarnaast werkt hij 40 uur per week als programmeur bij een IT-dienstverlener. Hoe combineert Peter als alleenstaande vader de zorg voor zijn kinderen met zijn werk? Hij deelt enkele tips.

Tip 1: Creëer een goed financieel overzicht

Een goede werk-privé balans is erg belangrijk. Vaders durven niet altijd minder te gaan werken om voor de kinderen te zorgen omdat zij denken dit financieel niet op te kunnen brengen. Vaak maken alleenstaande ouders keuzes op basis van onvolledige financiële informatie.

Minder werken was voor Peter financieel lastig. “Ik heb goed berekend wat minder werken voor mijn portemonnee zou betekenen. Door dit inzicht heb ik besloten 40 uur te blijven werken.” Het is volgens Peter belangrijk dat alleenstaande vaders goed financieel inzicht hebben. “Inventariseer hoe je er nu financieel voor staat en bekijk wat een andere werk-zorgverdeling betekent voor je financiële situatie. Dit kun je doen door een financieel overzicht op te vragen bij de HR-afdeling. Bij twijfel kunnen ook online tools helpen, zoals de WerkZorgBerekenaar van Nibud en WOMEN.Inc.”

Tip 2: Bespreek en onderzoek mogelijkheden met je leidinggevende

Behalve het inkomen kan je ook kijken naar wanneer en waar je werkt. Meer thuiswerken, flexibele werktijden of je functie anders invullen, behoren wellicht tot de mogelijkheden. Bespreek met je leidinggevende of HR-afdeling wat je nodig hebt om de werk-privé balans in evenwicht te houden. Heb je er bijvoorbeeld wel eens aan gedacht om 4 x 9 uur per week te werken? Of past je huidige baan niet in je rol als alleenstaande vader en zie je mogelijkheden voor een andere functie binnen de organisatie? Er is vaak meer mogelijk dan je denkt.

Bij Peter ligt de zorg voor zijn kinderen volledig in zijn handen. Met af en toe de hulp van de kinderopvang, zijn het vooral zijn flexibele werktijden die alles in goede banen leiden. “Dankzij mijn werk als programmeur werk ik slechts 20 uur per week op kantoor. De andere helft werk ik vanuit huis. Ik heb kunnen regelen dat ik woensdagen de hele dag thuis werk. Op deze manier kan ik er op tijd voor mijn kinderen zijn.”

Tip 3: Blijf met je netwerk in contact

Voel je te veel werkdruk? Volgens Peter is het dan belangrijk om erover te blijven praten met je netwerk. Dit brengt niet je loopbaan in gevaar, maar laat juist zien dat je je verantwoordelijk voelt voor je werk. Vanaf het moment van de scheiding heeft hij zijn werkgever continu op de hoogte gehouden van zijn situatie. “Ik heb veel vertrouwen van mijn werkgever gekregen. Op deze manier zijn we langzaamaan gaan kijken naar een situatie waarbij werk en zorg voor de kinderen in balans is.”

Naast goed contact met je werkgever is volgens Peter ook je sociale netwerk belangrijk. “Ik blijf met vrienden, buren, leerkrachten en collega’s praten over het zorgen voor mijn kinderen. Of het nu de kinderopvang, een oppas of mijn naasten zijn. Op deze manier kan ik met een gerust hart gaan werken, zonder elke minuut op mijn telefoon te kijken of naar huis te bellen. Zo zit mijn buurvrouw in dezelfde situatie als ik. We passen af en toe op elkaars kinderen, al dan niet met babyfoon. Als ik het gesprek niet was aangegaan, had ik nooit geweten dat zij tegen veel dezelfde dingen aanloopt en we elkaar kunnen helpen.”