De weg naar re-integreren volgens Ger en Adri

Niet meer kunnen werken door ziekte of een bedrijfsongeval is vervelend voor werknemer én werkgever. De werkgever verliest een arbeidskracht en de werknemer is z’n sociale contacten kwijt en wordt geconfronteerd met loopbaanonderbreking en onzekere toekomst. Een re-integratiecoach helpt langdurig werklozen weer naar een nieuw werkleven op de arbeidsmarkt. Volgens re-integratiecoach Ger van Moerkerk is een dergelijk traject nog niet voor iedereen duidelijk. Werkgever Adri kreeg hulp van Ger. Samen begeleidden zij Alex (27) na een bedrijfsongeval naar een andere baan en deelt zijn ervaringen.

Nieuw werk na bedrijfsongeval

Alex werkte al een aantal jaar als monteur bij G. van Beek & Zn. Tijdens een werkdag staat Alex op een steiger te lassen wanneer er plotseling een steekvlam ontstaat. Alex staat in brand en springt van de steiger. Naast botbreuken loopt Alex ernstige brandwonden op. Werkgever Adri: “Het was een moeilijke periode voor hem. We hebben ons ook vaak afgevraagd of het ooit nog goed zou komen met Alex.” Na een langdurige en revalidatie schakelt zijn Adri coach Ger in om samen te kijken naar de kansen voor hem op de arbeidsmarkt. Ger: “Al vrij snel kwamen we tot de conclusie dat Alex zijn huidige werk niet meer kon voortzetten. De brandwonden waren erg heftig en lang staan was onmogelijk, iets wat belangrijk was in zijn beroep als monteur. Alex was aanvankelijk sceptisch maar heeft snel een knop omgezet en met mij gekeken naar de mogelijkheden. Het is een enthousiaste werknemer, wil graag met mensen samenwerken en staat open voor nieuwe uitdagingen. Een goede basis voor een nieuw werkleven elders.”

Second opinion

Toen Ger samen met Alex van start ging met een beroepskeuzetest en competentietest, werden ze verrast door nieuwe medische uitslagen. Er bleek een botbreuk in de voet van Alex over het hoofd gezien te zijn. “Ik heb Alex geadviseerd een second opinion aan te vragen omdat hij klachten in zijn enkel bleef houden. Als deze botbreuk genezen is, is de kans groot dat hij na een tijdje weer terug kan naar zijn originele baan. Dat is natuurlijk fantastisch nieuws, maar daar zijn we nog lang niet.” Dus zijn Ger en Adri gaan kijken naar de mogelijkheden voor Alex binnen G. van Beek & Zn om die tussenperiode te overbruggen. Adri: “Alex begon eerst een slechts een paar uurtjes per week aangepast werk, dat hebben we steeds verder uitgebouwd. Ook het fysieke werk. We hebben er altijd voor gevochten om hem binnen het bedrijf te houden. Zo is hij, na het behalen van zijn certificaat, werkzaam geweest als heftruckchauffeur. Voor Alex is het ontzettend fijn om bij zijn collega’s in de buurt te zijn en iets bij te dragen aan G. van Beek & Zn.”

Goed re-integreren is erg belangrijk

Een re-integratietraject kent volgens Ger altijd de nodige verrassingen, zo ook het traject van Alex. Hij ziet dat er in het algemeen weinig bekend is over hoe een re-integratietraject werkt, vooral bij kleinere organisaties en bedrijven. “Werkgevers én werknemers realiseren zich vaak van te voren niet in dat er ontzettend veel werk zit in re-integreren. MKB’ers kunnen dit niet altijd goed ondervangen en intern oplossen. Daar kan ik als coach het verschil in maken. Alleen door goed te communiceren en samen te werken kan iemand goed herplaatst worden. Ik ken de mensen en heb veel ervaring opgebouwd, dat geeft werkgevers én werknemers rust. De werkgever wil graag ontzorgd worden. Het geeft mij een goed gevoel als er een iedereen tevreden is over de uitkomst. De kans van slagen is het grootst als je het juiste evenwicht weet te vinden tussen de belangen van zowel de werkgever als de werknemer.”