Thuis én op je werk zorgen voor anderen volgens Jolanda

“Het zorgen voor anderen is iets waar het hart van onze medewerkers ligt”

Zorgen voor een naaste en dit combineren met werk is voor een groot deel van de Nederlanders aan de orde van de dag. Maar hoe ga je met mantelzorg om als je ook op je werk bezig bent met de zorg voor anderen? Werken in de zorg gaat vaak gepaard met onregelmatige diensten en fysieke werkzaamheden. Medewerkers willen graag alle ballen in de lucht houden en dat maakt het combineren van werk en mantelzorg uitdagend. Jolanda Vink, beleidsmedewerker HR bij Philadelphia Zorg, vindt het belangrijk dat medewerkers goed op zichzelf blijven letten. Hier ligt volgens haar een verantwoordelijkheid bij de werkgever én werknemer.

Philadelphia is een landelijke zorginstelling met ongeveer 6.300 werknemers. Een paar jaar geleden is de organisatie begonnen met het onder de aandacht brengen van mantelzorg. Er kwamen verschillende signalen van medewerkers dat zij moeite hadden met de balans tussen werk- en privéleven. Dit bespreekbaar maken richting collega’s en leidinggevenden was een drempel volgens Jolanda. “Het zorgen voor anderen, cliënten of familie, is iets waar het hart van onze medewerkers ligt. Dat zit in hun genen. Hun eigen welzijn verdwijnt vaak naar de achtergrond en het gevaar is dat het vele zorgen de medewerker uiteindelijk opbreekt. Daarom richten wij ons bij Philadelphia op geluk en werkplezier. Wat heb je nodig om vitaal te blijven thuis en op je werk? Wat kan je zelf doen? En waar heb je ondersteuning bij nodig?”

Bespreekbaar maken is de eerste stap

De eerste stap is het bespreekbaar maken van de combinatie zorg en werk. Philadelphia heeft dit gedaan door verhalen van mantelzorgende medewerkers boven water te krijgen en deze te delen met collega’s. Jolanda: “We willen de gezichten achter de mantelzorger laten zien. Om de afstand met het onderwerp te verkleinen én om te laten zien hoe normaal het is. Mantelzorg raakt iedereen.” Het bespreekbaar maken van hoe je werk combineert met het zorgen voor een naaste is volgens Jolanda een verantwoordelijkheid van werkgevers én werknemers. “Daarom hebben wij managementteams en medewerkers geïnformeerd over het thema mantelzorg & werk. Want hoe ga je in het team om met het combineren van mantelzorg en werk? Welke afspraken maak je? En waarmee voelen medewerkers zich gesteund? Zo hebben we geregeld dat onze medewerkers 24/7 kunnen bellen met externe coaches om hun uitdagingen rondom mantelzorg te bespreken en handvatten mee te krijgen.”

Hulp van collega’s

Medewerkers bij Philadelphia werken veelal in teamverband. Collega’s zijn dus erg belangrijk én nodig volgens Jolanda. “Nachtdiensten en onregelmatige werktijden zijn erg zwaar, maar bieden ook ruimte. Er is namelijk meer flexibiliteit, dan bij een 9 tot 5 baan. Een keer ruilen van dienst omdat ’n collega voor zijn of haar moeder moet zorgen bijvoorbeeld. Veel van onze werkende mantelzorgers voelen zich steeds meer gesteund door de organisatie, maar vooral door het team en hun leidinggevende. Er is nu meer kennis en ondersteuning en medewerkers voelen zich gelukkig vrijer om het onderwerp mantelzorg op de agenda te zetten. Er wordt over gepraat, dat doet me goed.”