Terugkeren op de werkvloer na depressie volgens Anita

“Dankzij mijn nieuwe baan voel ik me een ander mens”

Ongeveer acht procent van de Nederlanders gaf in 2014 aan een depressie te hebben of in het afgelopen jaar te hebben gehad. Dat komt overeen met ruim 1 miljoen mensen en heeft invloed op de werkvloer. Anita Lammers 53) raakte door een machteloze situatie op haar werk in een depressie. Het lukte haar lange tijd niet om door te gaan met werken. Dankzij goede hulp van haar werkgever is ze na deze periode van ziekte teruggekeerd op de werkvloer.

Machteloos

Al ruim 9 jaar werkt Anita als winkelmedewerker in de retail. Via verschillende bijscholingen en cursussen, kreeg ze de kans om zichzelf te ontwikkelingen als winkelinrichter in het buitenland. “Een ontzettende mooie en goede ervaring. Na een half jaar durende opleiding keerde ik terug naar mijn werkplek. Tijdens mijn afwezigheid was een nieuwe Rayonleider aangesteld. Al snel werd duidelijk dat zij mij om onbekende redenen over wilde plaatsen naar een andere vestiging. Ik voelde me machteloos en haar kritiek voelde als een klap in mijn gezicht. Ik ben een best sterk mens, maar op een of andere manier ging het zo niet langer. Op verzoek van mijn man en een aantal collega’s meldde ik mezelf eind 2015 ziek.”

Veel steun vanuit werkgever

Kort nadat Anita zich ziek melde, nam haar werkgever contact op. Hij nam de problemen en situatie van Anita erg serieus en stuurde haar door naar een bedrijfsarts. Al snel bleek dat zij een depressie en PTTS (posttraumatische stress-stoornis) had. “Dat was schrikken, maar het was fijn om de steun van mijn collega’s en werkgever te hebben. Ik werd doorverwezen naar een psycholoog en na een jaar ging het beter met me. Toen ben ik samen met mijn werkgever in gesprek gegaan over de volgende stap. Eén ding wist ik zeker: ik wil mijn huidige werk niet voorzetten. Om te ontdekken wat ik wél graag wilde doen, werd ik gekoppeld aan coach Manon van Soetkeez. Mijn werkgever heeft mij alle hulp geboden die ik op dat moment nodig had. Door hun zorg ben ik er weer bovenop gekomen en is uiteindelijk alles goed gekomen. Daar ben ik ze dankbaar voor.”

Een nieuwe baan door goede coaching

Samen met coach Manon heeft Anita gekeken naar verschillende mogelijkheden en werkte ze aan de basis voor een nieuw werkleven elders. Dat heeft veel geholpen volgens Anita. “Tijdens het traject ben ik veel over mezelf en mijn werkleven te weten gekomen. Sterke en zwakke punten, maar ook de combinatie met mijn privéleven. Hier ben ik toen mee aan de slag gegaan. Ik kreeg weer energie en voelde me klaar om weer te gaan werken. Manon heeft me nog geholpen met het updaten van haar CV en schrijven van sollicitatiebrieven. Al snel vond ik een nieuwe werkleven. Een baan die echt bij mij past, waar ik gelukkig van word. En dat allemaal door de steun van mijn oude werkgever, Manon en mijn eigen gevoel te volgen. Ik durf meer dan voorheen en doe dingen waarvan ik voorheen niet wist dat ik het kon. Geweldig is dat. Ik voel me weer vrij en gelukkig.”