Een fulltime baan en de zorg voor 3 naasten volgens Pieter

Maak je thuissituatie bespreekbaar met je werkgever, dit werpt zijn vruchten af’

Gemiddeld een op de acht werknemers in Nederland zorgt in een of andere vorm voor een naaste. Deze mantelzorg neemt soms tot wel tientallen uren per week in beslag, ook als er professionele ondersteuning is. Dit maakt het soms lastig om die zorg probleemloos te combineren met werk. Pieter de Graaf (47) zorgt dagelijks voor zijn twee zoons Sipke (18) en Laurens (14) én zijn vrouw Djoke die reuma heeft. Hij heeft meer balans in zijn leven door goede gesprekken en afspraken met zijn werkgever over hoe hij deze zorg voor zijn naasten het beste kan combineren met zijn werk.

Zorg voor drie gezinsleden

Pieter is al ruim 25 jaar fulltime werkzaam bij de sociale werkplaats, waar hij diverse werkzaamheden invult. Thuis zorgt hij dagelijks voor zijn hulpbehoevende vrouw en kinderen. Pieter: “Mijn zoon Sipke werd geboren met een lichamelijke en geestelijke handicap. Hij heeft ongeveer 7 à 8 epilepsieaanvallen per dag waardoor hij 24 uur per dag zorg nodig heeft. Mijn andere zoon, Laurens, is geboren met een cyste op zijn long. Hierdoor werkt zijn kleine long nu voor 85%.” Het is lastig om de zorg te delen met zijn vrouw Djoke. Zij lijdt aan fibromyalgie, beter bekend als wekedelenreuma, en fysiek werk is zwaar voor haar. “Een overgroot deel van de zorg voor Sipke en Laurens komt bij mij te liggen. Mijn vrouw doet de medicatie en ik neem alle lichamelijke verzorging voor onze zonen op me. Samen komen we er wel.”

Afspraken met zijn werkgever

Aan het begin van een solliciatieproces maakt Pieter bewust de keuze om zijn thuissituatie bespreekbaar te maken. “Veel mensen zijn bang over mantelzorg te beginnen. Bang voor afwijzing. Dat is jammer. Door mijn thuissituatie direct bespreekbaar te maken met mijn werkgever, zijn we samen gaan kijken naar alle mogelijkheden om werk en mantelzorg zo goed mogelijk te combineren. Dit heeft zijn vruchten afgeworpen. Ik heb hele concrete afspraken met mijn werkgever kunnen maken. Dagelijks krijg ik 1 uur zorgverlof om voor mijn zonen te kunnen zorgen. Ook krijg ik bijzonder verlof voor bijvoorbeeld ziekenhuisopnames. Doordat het flexibele uren zijn en ik zelf verantwoordelijk ben voor mijn werk houd ik het goed vol.”

Hobby en werk als afleiding

Volgens Pieter is het heel belangrijk om je thuissituatie soms los te laten en even voor jezelf tijd vrij te maken: “Je zit als mantelzorger ontzettend in een ritme. Dat ritme moet je op z’n tijd ook los kunnen te laten. Ik vind plezier in mijn werk en ben daarnaast op zoek gegaan naar een hobby. Mijn werkgever heeft veel begrip voor mijn situatie en staat volledig achter me. Ik heb een tip voor andere mantelzorgers: Durf je thuissituatie bespreekbaar te maken, hiermee krijg je veel meer begrip en steun vanuit je werkgever dan je voor mogelijk hield.”