Herbezinning door het jaar heen volgens Anneke

De eerste maand van het nieuwe jaar is net voorbij. Voor veel mensen is de jaarwisseling een periode om eens goed na te denken over de toekomst van je werkleven. Waar veel Nederlanders tevreden zijn met hun huidige werk, gooien anderen het roer om. Ook Anneke Jager (57) heeft tijdens haar werkleven al een aantal keer het roer omgegooid. Volgens haar is het opnieuw nadenken hierover iets waar je altijd mee bezig zou moeten zijn, niet alleen tijdens een jaarwisseling. Herbezinning door het jaar heen dus.

Het werkleven van Anneke begon al op jonge leeftijd, waar ze direct na de Mavo begon met een baan als administratief medewerker bij een drukkerij. De functie was op haar lijf geschreven. “Overzicht scheppen én hebben, dat kan ik goed. Ik zat goed plek en vond de werkzaamheden leuk. Toch ben ik altijd bezig geweest met verder kijken dan mijn huidige werkzaamheden. Wat wordt mijn volgende stap? De drukkerij was een oud familiebedrijf en de toekomst was onzeker. Daarom ben ik gaan nadenken over een ander werkleven. Op deze manier ben ik bij gemeente terechtgekomen. Een nieuwe uitdaging, met een iets zekerder bestaan.”

Nadenken over de werk-privé balans

Herbezinning betekent voor Anneke niet alleen nadenken over de toekomst van je werk. Hier hoort ook nadenken over je werk- privébalans bij. Anneke: “Toen mijn eerste kinderen werden geboren en mijn vader ziek werd, heb ik lang nagedacht over wat ik met mijn werkleven wilde. Ik wilde graag blijven werken, maar heb die wens uiteindelijk op een lager pitje gezet. Toch ben ik altijd bezig gebleven. Ik heb vrijwilligerswerk gedaan bij de kerk, had een bestuursfunctie bij de plaatselijke voetbalclub én een kinderopvang aan huis. Daar heb ik veel van geleerd en het heeft me tijd gegeven om na te denken over wat ik wilde als mijn kinderen weer uit huis waren.”

Toen ze na een periode van herbezinning weer terug het werkveld inging, heeft Anneke zich via verschillende functies en bedrijven ontwikkeld tot een veelzijdige arbeidskracht. Van financiële instelling tot callcenter, ze heeft altijd momenten van herbezinning gehad om te kijken waar ze zich verder kon ontwikkelen. “Ik heb op veel verschillende plekken gezeten. Daardoor heb ik meer overzicht en sneller inzicht in bepaalde zaken. En dat gebruik ik dagelijks in mijn werkleven nu.”

Oude liefde roest niet

Na veel verschillende werklevens en momenten van herbezinning is Anneke sinds kort weer werkzaam in de administratieve hoek waar ze ooit begon. Oude liefde roest niet. Anneke: “Ik zit absoluut op mijn plek nu. Ik doe nu weer een stuk personeelsadministratie. Dat vind ik leuk. Mijn functie ontwikkelt zich door continu samen met mijn werkgever te praten en verder te denken. Dat motiveert.” Voor anderen die zich ook zijn aan het herbezinnen heeft Anneke een tip. “Gewoon de moed hebben om het durven. Denk regelmatig na over je werkleven en volg je hart. Dan voorkom je heel wat onnodige stress. En blijf in gesprek met je werkgever en collega’s. Daar komt meer uit dan je denkt.”