Alleenstaand ouderschap en onregelmatige diensten volgens Jan

De combinatie tussen werk en gezin is voor tweeverdieners al een uitdaging, laat staan als je er in je eentje voor staat. Toch gebeurt dat steeds vaker door bijvoorbeeld scheidingen of sterfgevallen. Zowel op je werk als thuis wil je er voor de volle honderd procent zijn, maar dat is praktisch gezien vaak onmogelijk. De gescheiden ambulancebroeder Jan Huizinga (44) combineert co-ouderschap met onregelmatige diensten én volgt een opleiding. Door zijn co-ouderschap direct bespreekbaar te maken op de werkvloer kon hij deze bijna onmogelijke uitdaging aangaan. Volgens Jan is er vaak meer mogelijk dan je denkt, zelfs met onregelmatige diensten.

Onregelmatige diensten als ambulancebroeder

Jan en zijn ex-vrouw hebben in goed overleg voor co-ouderschap gekozen. Hierdoor zorgt Jan afwisselend een hele of een halve week voor zijn drie kinderen Rutger (11), Amber (10) en Hannah (7). Jan: “In november ben ik gestart met een opleiding tot ambulancebroeder waardoor ik onregelmatige diensten heb en fulltime ben gaan werken. Dankzij de flexibele houding van mijn werkgever kan ik werk en de zorg voor mijn kinderen goed combineren. Ik heb toestemming van mijn leidinggevende om mijn diensten aan te passen als het qua zorg voor mijn kinderen niet goed uitkomt. In de oneven weekenden heb ik de zorg voor mijn kinderen. Mijn werkgever weet dat en plant mij dus alleen in de even weekenden in. Ook zijn er veel mogelijkheden om te ruilen met collega’s. Dat er rekening wordt gehouden met mijn thuissituatie is ontzettend fijn.”

Je thuissituatie bespreekbaar maken

“Bij mijn introductiegesprek heb ik aangegeven dat ik gescheiden ben en co-ouderschap heb. Daarnaast heb ik verteld dat mijn vader ernstig ziek is. Ik ben altijd erg open over mijn situatie geweest, ook tegenover mijn collega’s. Daar krijg ik een hoop begrip voor terug. Als ik met mijn vader naar het ziekenhuis moet of onverwachts voor de kinderen moet zorgen, springen er altijd collega’s bij. Mijn leidinggevende vraagt regelmatig hoe het thuis gaat. Ik heb echt het idee dat we er samen alles aan doen om het werkend te houden. Hij komt mij tegemoet en ik hem. Er leiden immers meerdere wegen naar Rome”.

Een goede balans tussen werk en privé

Om goede zorg voor zijn patiënten én zijn kinderen te kunnen verlenen, staat een goede werk-privébalans bij Jan voorop. “Bij mijn baan wordt er ’s ochtends een baby geboren en een uur later ben je iemand aan het reanimeren. Het is mooi werk, maar ook heftig, helemaal omdat je ook ’s avonds en in weekenden werkt. Als je daarnaast nog thuis voor de kinderen moet zorgen, is het heel belangrijk om hierin een juiste balans te vinden.” Die balans kun je volgens Jan alleen krijgen door het gesprek met je werkgever aan te gaan. “Laatst moest ik zeven aaneengesloten diensten draaien, dat viel erg tegen. Ik voelde dat ik over mijn grens ging en heb dat direct aangegeven. Mijn leidinggevende begreep dat en heeft daar gelijk op gehandeld. Hij én mijn collega’s stellen zich flexibel op naar mij, en dat geef ik graag terug. Deze wisselwerking, het wederzijdse vertrouwen, is voor mij de sleutel tot succes.”