Een goede balans tussen werk en ouderschap na een scheiding volgens Jeroen

Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek groeit op dit moment één op de zeven kinderen op in een eenoudergezin. Daar zijn verschillende redenen voor. Een scheiding, het verliezen van je partner of misschien is er juist bewust voor alleenstaand ouderschap gekozen. Of er nu wel of niet bewust voor is gekozen; je kind alleen opvoeden, is vaak extra zwaar. Zeker wanneer je deze zorg combineert met je werk. Jeroen Vogelzang (40) heeft sinds kort co-ouderschap en weet er alles van. Samen met zijn ex doet hij er alles aan om zo goed mogelijk voor hun zoons te zorgen. Daarover ging hij ook het gesprek met zijn werkgever aan.

Afgelopen zomer gingen Jeroen en zijn vrouw uit elkaar. In goed overleg kozen zij samen voor co-ouderschap. Zo kunnen ze beiden hun twee zoons (4 en 7 jaar) evenveel zien en de zorg eerlijk verdelen. Jeroen: “We hebben de afspraak dat ik op maandag en dinsdag voor de kinderen zorg. Mijn ex neemt op donderdag en vrijdag de zorg op zich. De woensdag en weekenden wisselen we af. Momenteel werkt deze verdeling voor ons het beste. Daarnaast wilde ik voorkomen dat ik een vader zou worden die zijn kinderen maar één keer per week ziet.”

Scheiding bespreekbaar maken op de werkvloer

Jeroen werkt als zorgcoördinator en docent rekenen op een VMBO-school. Naast zijn werk heeft hij een eigen praktijk waar hij jongeren met gedragsproblemen ondersteunt. Jeroen moest zijn scheiding bespreekbaar maken om zijn werk te kunnen combineren met co-ouderschap: “Tijdens de scheidingsprocedure liepen er gesprekken met mijn werkgever over de verlenging van mijn contact voor het aankomende jaar. Ik wilde graag in ons huis blijven wonen en moest daarvoor fulltime blijven werken om de hypotheek te kunnen betalen.” Om hier samen een succes van te kunnen maken, is het volgens Jeroen ontzettend belangrijk om met je werkgever te kijken naar wat er allemaal mogelijk is: “Ik ben een dag minder gaan werken en mag één werkdag verdelen over twee middagen, zodat het goed te combineren is met het continurooster van de kinderen. Daarnaast werk ik tegenwoordig ook weleens thuis. Met goede gesprekken en veel passen en meten, kom je er wel.”

Zoeken naar balans tussen werk én privé

De scheiding viel  Jeroen rauw op zijn dak en is snel verlopen. Toch blijft hij positief en probeert hij er het beste van te maken: “Ik besefte dat ik vanuit mijn huidige situatie er zelf iets van moet maken. Uiteindelijk ben je verantwoordelijk voor je eigen leven en dit geval ook voor je kinderen. Het vinden van een juiste balans tussen werk en privé vind ik best lastig. Er komt veel op je af. Naast twee opgroeiende jongetjes moet je ook een heel huishouden alleen draaien. Ik heb daarbij het geluk dat mijn ex-partner en ik erg flexibel zijn naar elkaar toe.  Wanneer dit een keer niet lukt dan zorg ik voor een back-up, zoals vrienden en familie. En gelukkig heb ik een werkgever die me enorm steunt. Regelmatig wordt er gevraagd hoe het met me gaat en wordt de rem erop gezet als ik te veel hooi op mijn vork neem.”

Tussentijdse updates van je privésituatie

Ondanks dat Jeroen nog zoekende is naar een goede balans tussen werk en privé, start hij binnenkort met een opleiding naast zijn baan. Jeroen: “Ook hierover ben ik in gesprek met mijn werkgever. We zijn aan het kijken hoe dit eruit komt te zien voor het komende schooljaar. Wat past wel en wat past niet? Wat is het meest praktische en hoe kunnen we dat regelen? Het ziet er nu naar uit dat ik één keer in de drie weken extra werk om mijn uren te compenseren. De gesprekken zijn nog in volle gang, maar ik heb er het volste vertrouwen in dat we hier samen uit gaan komen. Zolang je je werkgever ook tussentijds op de hoogte brengt van je privésituatie, is er vaak nog meer mogelijk dan je denkt.”