Mantelzorg als werknemer én werkgever volgens Ina

Er zijn in Nederland ruim 4 miljoen mantelzorgers die werk combineren met de zorg voor een naaste. Voor werknemers is het belangrijk om deze extra zorgtaken te bespreken met de leidinggevende. Op deze manier kom je sneller tot een oplossing die voor iedereen werkt. Dat is ook de ervaring van Ina Cornielje (46). Toen haar moeder ernstig ziek werd, heeft Ina direct alles met haar leidinggevende besproken en veel ruimte gekregen. Dat heeft ervoor gezorgd dat zij, nu zij zelf leidinggevende is, dit nu ook met haar medewerkers doet.

Een begripvolle leidinggevende is goud waard

In de periode dat haar moeder ziek werd, werkte Ina als accountmanager in de ICT. Toen ze hoorde dat haar moeder kanker had, wilde ze thuis voor haar zorgen. Ina: “Mijn moeder heeft mij groot gebracht en veel geholpen met de opvoeding van mijn zoon. Ik wilde haar bij mij in huis.” Omdat werk altijd erg belangrijk voor Ina was, heeft ze dezelfde dag nog haar werkgever gebeld. “Ik heb direct gezegd dat ik me ontzettend betrokken voelde bij mijn werk, maar dat ik ook graag voor mijn moeder wilde zorgen. Mijn leidinggevende luisterde, liet me uit praten en reageerde begripvol. Hij zei: ‘Als dat jouw keuze is, dan gaan we dat doen. Daar hoef je je niet druk om te maken’. Dat was eigenlijk alles wat ik op dat moment nodig had en wilde horen. Het was fijn om geen gevecht te hoeven leveren. Samen zijn we toen gaan kijken hoe dit in te richten. Uiteindelijk ben ik halve dagen gaan werken.”

Steun vanuit familie én werk

Volgens Ina was dit de juiste keuze. Ook haar gezin voelde dat het goed was zo. Ina: “Mijn omgeving reageerde heel verbaasd dat ik als ‘workaholic’ minder ging werken. Maar ze vonden het wel heel dapper. Er werd mij verteld dat ik een voorbeeld was. Gek, want voor mij was het vanzelfsprekend”. Doordat Ina minder uren maakte, ging ze ook minder verdienen. Samen met haar drie oudere broers en familie heeft ze dit opgelost. “We hebben met z’n allen afgesproken dat ik het grootste deel voor mijn moeder zou zorgen. Zij hebben mij financieel ondersteund zodat ik dat kon doen. Dat was heel prettig.”

Ook op Ina’s werk werd er begripvol mee omgegaan. “Zodra mijn moeder belde, kon ik gelijk naar haar toe. Ik hoefde aan niemand iets uit te leggen. Ik kon flexibel werken en haalde thuis tussendoor uurtjes in. Niemand heeft ooit gevraagd waarom ik ineens weg was. Iedereen was op de hoogte.”

Mantelzorg als leidinggevende

Na een jaar overleed Ina’s moeder. Enkele jaren later kwam Ina opnieuw in aanraking met mantelzorg. Dit keer als leidinggevende. Ina: “Ik zag het gebeuren bij een van mijn medewerkers. Haar moeder was geruime tijd ziek en ik merkte dat ze steeds meer moeite kreeg om alle ballen hoog te houden. Toen ben ik op haar afgestapt. We zijn regelmatig met elkaar in gesprek gegaan en hebben besloten dat ze het wat rustiger aan moest doen. Ze wilde minder gaan werken om de zorg op te pakken. Ik wist precies wat ze meemaakte en samen met HR hebben we duidelijke afspraken gemaakt om haar te ontlasten. Dat werkte voor iedereen prettig. Het is belangrijk dat mantelzorg proactief bespreekbaar wordt gemaakt op de werkvloer. Uiteindelijk heeft iedereen daar baat bij.”