Nachtdiensten en de zorg voor je kinderen volgens Désiré

Bijna 1,3 miljoen Nederlanders werken wel eens 's nachts en 5,5 miljoen Nederlanders werken buiten de normale kantoortijden van 9 tot 5. Nachtdiensten hebben veel invloed op de werk-privé balans van werkende ouders, want de zorgverdeling wordt er niet makkelijker op. Zeker als je kinderen hebt met speciale behoeftes. Dat weet Désiré (32) als geen ander. Volgens haar kun je met de juiste instelling, goede afspraken met je partner én steun van je collega’s heel ver komen. 

Werken en zorg voor de kinderen

Als begeleider van een zorggroep voor dementerenden, zijn nachtdiensten inmiddels de normaalste zaak van de wereld voor Désiré. Tussen de 18 tot 27 uur per week staat ze klaar voor ouderen die intensieve zorg nodig hebben. Désiré: “Mijn werk is voor mij niet zozeer werk, het is een baan die ik met liefde en plezier uitvoer. Het is soms confronterend, maar wel mooi dat ik ze in het laatste stadium van hun leven het beste kan meegeven.” Samen met haar man Marten, die fulltime werkt als matrijzenmaker, zorgt Désiré daarnaast voor haar drie dochters Tessa (11), Krista (9) en Elske (2). “Onze dochters hebben allen extra aandachtspunten wat de zorg betreft. Van autisme en ontwikkelingsachterstanden tot hypermobiliteit en chronische darmproblematiek. Regelmatig hebben we dus een afspraak bij een kinderarts, fysiotherapeut, revalidatiearts of psycholoog.”

Zorg tijdens nachtdiensten goed geregeld

Qua werk- en zorgtaken wisselen Marten en Désiré elkaar goed af om het gezin draaiende te houden. De nachtdiensten helpen daarbij volgens Désiré: “Mijn nachtdiensten beginnen om 22:30 en eindigen rond 07:30. Dan ben ik rond 08:15 thuis en Marten heeft de kinderen dan al klaargemaakt voor school. Hij heeft met zijn werkgever afgesproken dat hij iets later kan beginnen, waardoor wij elkaar goed kunnen aflossen. Voordat ik de jongste naar een gastouder of ‘pake en beppe’ breng, plan ik nog even wat knuffeltijd in voor ons. Marten is verder bezig met het onderhoud van het huis en de tuin. De oppas en huishouden binnenshuis doe ik.”

Open en duidelijk richting leidinggevende

Het lijkt soms onmogelijk, maar volgens Désiré is alles mogelijk, zolang je maar goede afspraken maakt. “Tijdens mijn sollicitatiegesprek ben ik gelijk open geweest naar mijn werkgever. Ik heb gezegd dat ik zit met kinderen die ziek zijn en daarom niet altijd inzetbaar ben. Het heeft mijn werkgever nooit afgeschrikt en hij houdt goed rekening met mijn situatie. Dat werkt fijn.” Los van gesprekken met haar leidinggevende, dragen Désiré’s collega’s ook bij aan het draaiende houden van het gezin. “Soms moet ik onverwachts naar het ziekenhuis voor een van onze dochters. Dan kan ik er altijd op rekenen dat een van mijn collega’s een uurtje van mijn dienst overneemt. Het begint met openheid.”

Voor anderen heeft Désiré het volgende advies: “Mijn gezin staat op nummer 1, en het werk is voor mij uitlaatklep en oplaadpunt. Vrienden en familie dachten eerst dat het niet haalbaar zou zijn om weer te gaan werken, maar naar mijn idee is er altijd een oplossing te vinden als je maar wilt. Praat erover met je omgeving, dan kom je er snel genoeg achter dat er veel meer mogelijk is.”