Steun van je werkgever volgens mantelzorger Cynthia

Zorgen voor je kinderen houdt voor een groot deel van de Nederlandse ouders wanneer ze volwassen zijn. Dat is niet voor ieder gezin het geval. Door omstandigheden kan het zijn dat ouders de rest van hun leven voor een kind moeten zorgen. Zo ook voor Cynthia van Laanen (60). Haar dochter werd geschept door een auto en liep blijvende hersenschade op, met lichamelijke en geestelijke beperkingen als gevolg. Volgens Cynthia is haar werk in de thuiszorg prima te combineren met de zorg voor haar dochter, dankzij het begrip van haar werkgever.

Zorg voor 27-jarige dochter

Al bijna haar hele werkende leven is Cynthia actief in de zorg. Het zorgen voor anderen en hen gelukkig maken vindt ze heerlijk: “Ik kan blij worden van de kleinste dingen. Bijvoorbeeld als een cliënt zelf de afwas weer kan doen. Die zelfstandigheid is voor hun een overwinning. Dat maakt me trots.” Naast de zorg voor cliënten, zorgt ze ook voor haar 27-jarige dochter Tatjana. Tatjana werd in 2004 aangereden door een auto. “Dat was een ontzettend heftige periode. Na jaren van revalidatie woont ze nu eindelijk onder begeleiding op haarzelf. Ik ga vier dagen in de week bij haar langs en help met boodschappen doen, huishoudelijke taken en administratie. Het is mijn kind en doe het met alle liefde voor haar, maar het neemt wel tijd in beslag.”

Eén belletje is genoeg

Toen ze tussentijds van baan wisselde, heeft Cynthia tijdens haar sollicitatiegesprek direct haar zorgsituatie besproken. Door aan te geven welke dagen en momenten ze kon werken, werd er samen gekeken naar een goed schema. “Er werd begripvol op gereageerd. Zij vonden het prettig dat ik er open en duidelijk over was. Als ik nu word ingepland, is dat altijd op maandag, vrijdag en in de weekenden. Tussen het werk door ga ik dan ook nog langs bij mijn dochter. Als zij valt, moet ik direct naar haar toe. Dat weten collega’s en mijn leidinggevende ook. Het enige dat ik dan hoef te doen is één belletje plegen en het wordt geregeld. Dan pakken collega’s het van me over. Dat is fijn.”

Begrip is belangrijk

Nog niet alle mantelzorgers kunnen de zorg voor een naaste goed combineren met hun werkende leven. Volgens Cynthia hebben zij van hun leidinggevenden vooral begrip nodig. “Ik denk dat mantelzorgers niet zitten te wachten op medelijden. Wel op begrip. Het is een situatie waar niemand om gevraagd heeft en je zit vol met emoties. Daar wil je met een leidinggevende over kunnen praten. Ook zou het volgens mij goed zijn om na een periode van zorg rustig op te bouwen met je werkzaamheden.” Haar grootste tip voor andere mantelzorgers is dan ook om te blijven praten en je grenzen aan te geven. Cynthia: “Dan komt door de gesprekken die erop volgen de oplossing vanzelf.”