Combinatie werk en zorg is geven en nemen volgens Nancy

Veel ouders blijven werken na de komst van kinderen. Ze willen financieel onafhankelijk zijn of vinden hun werk leuk. De combinatie van werken en zorgen kan volgens hypotheekadviseur Nancy (41) als ouders én werkgevers zich flexibel opstellen. Met geven en nemen combineren zij en haar man een fulltimebaan met de zorg van drie kinderen.

Goede afspraken over werktijden

Al meer dan 10 jaar is Nancy werkzaam als hypotheekadviseur. Het is werk dat ze nog steeds met veel plezier doet. Ook omdat het goed te combineren is met de zorg voor haar kinderen van 16, 13 en 7 jaar. Daarbij helpen duidelijke afspraken met haar werkgever. Nancy vertelt: “Omdat ik twee dagen per week van 09:00 tot 21:00 werk, kan ik op woensdag vrij zijn. Dat zijn lange dagen waarop ik lekker kan doorwerken. De andere twee dagen zijn gewoon van 09:00 tot 17:00. Voor mijn werk ben ik veel buiten de deur en op die avonden heb ik dan tijd voor bijvoorbeeld mailtjes en de cursus die ik volg. Op deze dagen gaat mijn man Chris eerder weg van zijn werk om de kinderen op te vangen. Door zijn werk als watermonsternemer werkt hij door heel Nederland. Hij heeft daardoor de luxe dat hij samen met zijn werkgever een rooster kan opstellen. Flexibiliteit komt dus bij ons van beide kanten. Die vrije woensdag is dan echt voor mij.”

Geven en nemen

Hoewel deze afspraken goed werken, is flexibiliteit belangrijk voor Nancy. Vanuit haar werkgever én vanuit haarzelf. “Het is echt geven en nemen. Soms moet ik eerder weg voor de kinderen. Mijn werkgever kent mijn situatie, heeft hier begrip voor en zorgt ervoor dat ik zonder problemen mijn werk kan laten liggen voor die dag. Aan de andere kant sta ik ook voor hem klaar als dat moet. Laatst had mijn collega een afspraak gepland op woensdag, mijn vrije dag. Ik gaf aan dat ik wel kon komen, maar dat mijn jongste dan wel mee moest. Dat was gelukkig geen probleem. De afspraak kon doorgaan en mijn zoon heeft in een andere ruimte rustig zitten kleuren. Ik zet me buiten werktijden ook in voor mijn werkgever en ik krijg daar flexibiliteit voor terug. Als je voor elkaar klaar staat en begrip voor de situatie van de ander hebt, is er zo veel mogelijk.” 

Ook thuis in balans

Afspraken met je werkgever zijn belangrijk, maar ook thuis moet het goed geregeld zijn volgens Nancy. “Mijn man Chris is watermonsternemer en werkt dus op veel verschillende plekken. Hij kan bij zijn werkgever aangeven als hij op bepaalde dagen in de buurt moet blijven. Ook kan hij soms tussendoor even naar huis om de apparatuur te controleren. Dat is prettig. Op deze manier kunnen we het samen goed combineren. Mocht het een keer echt niet lukken, dan staan er opa’s en oma’s klaar die graag oppassen.” Een gouden tip heeft Nancy niet, maar haar heeft de kreet ‘geven en nemen’ geholpen. Zowel thuis als op het werk. “Wees open over je thuissituatie en heb begrip voor de situatie van je werkgever. Dat krijg je op eenzelfde manier weer terug.”