Zoek je een baan?

Ben je op zoek naar een baan? Dan is dit het moment! Er is nu een enorme krapte op de arbeidsmarkt. Werkgevers staan te springen om personeel: dus dat biedt veel kansen. Ook voor jou, ongeacht of je een uitkering hebt of niet. En ongeacht of je veel of weinig werkervaring hebt. Een regionaal mobiliteitsteam (RMT) bij jou in de buurt helpt je graag. Met advies, scholing en matching op werk. Jouw toekomstige baan is nu dichterbij dan je denkt.   

Hoe helpt het RMT jou?

Heb je extra hulp nodig bij het vinden van (ander) werk? Bijvoorbeeld omdat je kennis en ervaring niet aansluiten bij wat er wordt gevraagd? Of omdat je vorige werk of baan niet meer bestaat. Of omdat je als zelfstandige werkte en nu weer een baan bij een werkgever zoekt? Een regionaal mobiliteitsteam (RMT) helpt je bij het ontwikkelen van je talenten en het vinden van werk dat bij jou past. De hulp is gratis en kan onder andere bestaan uit:

  • Extra begeleiding
  • Loopbaanadvies
  • Sollicitatietraining
  • Scholing
  • Praktijkleren
  • Verwijzing naar andere vormen van ondersteuning, zoals zorg of schuldhulpverlening

Regionaal mobiliteitsteam bij jou in de buurt 

Samen met jou bekijkt het team jouw situatie om te bepalen wat je nodig hebt om (weer) aan de slag te gaan. Het team kent ook de mogelijkheden van het actieplan ‘Dichterbij dan je denkt’ waarbij werkgevers banen aanbieden via vier verschillende wervingsroutes die in de praktijk goed blijken te werken. Het RMT kan je bovendien helpen om in contact te komen met het UWV of je gemeente als dat nodig is.
 

Leren en werken in de praktijk: iets voor jou?

Je wilt graag aan de slag, maar dat lukt (nog) niet. Bijvoorbeeld omdat je de juiste papieren of werkervaring niet hebt, je al een tijd werkloos bent, of omdat je niet goed weet welk werk bij je past. Dan is een leerwerktraject misschien wel iets voor jou. Je vergroot hiermee je kansen op een betaalde baan.

In een leerwerktraject word je klaargestoomd voor een betaalde baan. Je leert alles over je nieuwe vak via een training of vakopleiding. Dat kan op school, maar ook op de werkvloer. En wie weet wil je ook nog een diploma of een deelcertificaat halen tijdens je werk. Ook dat is mogelijk. 

Tip: bekijk deze video op YouTube over leren en werken in de praktijk:

Leren en werken kun je ook doen in het mbo. Is het in jouw situatie niet haalbaar om een volledig diploma of een deelcertificaat voor het mbo te halen? Ook dan is het mogelijk om een praktijkverklaring-mbo te behalen. Je gaat dus niet naar school maar je wordt precies op maat, voor die werkzaamheden waarvoor je bent aangenomen, opgeleid op de werkvloer door een praktijkbegeleider. Het bedrijf waar je opgeleid wordt, moet wel een erkend leerbedrijf zijn. Met een praktijkverklaring-mbo kun je, als je dat wilt, doorstromen naar een mbo-opleiding in de richting waarvoor je de praktijkverklaring hebt behaald.

Tip: bekijk deze video op YouTube over leren en werken met een praktijkverklaring: 

Er zijn trajecten waar je direct een arbeidsovereenkomst krijgt, maar er zijn ook trajecten waar je kunt starten met behoud van je uitkering. Als je het traject goed doorloopt, vergroot je jouw kansen op een (vaste) baan. Ga naar het RMT bij jou in de buurt. Het mobiliteitsteam helpt je verder.  

Tip: bekijk deze video op YouTube over een werkzoekende die via praktijkleren aan het werk is gekomen:

Vind je baan

Dit is de tijd om in actie te komen om een baan te vinden. Neem contact op met een RMT in jouw regio of in de plaats waar je wilt werken. Er zijn 35 regionale mobiliteitsteams, dus er is er altijd eentje in de buurt. Op deze pagina vind je alle teams die jou gratis willen helpen en hoe je ze kunt bereiken: Regionaal mobiliteitsteam bij jou in de buurt.

Over de regionale mobiliteitsteams

De 35 regionale mobiliteitsteams (RMT’s) in Nederland zijn een initiatief van de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), gemeenten, UWV, SBB, MBO Raad, vakbonden en werkgeverorganisaties.  

Cases uit de praktijk

Campagnevideo's