Waarom hybride werken en wat zijn de voordelen?

Is hybride werken dé nieuwe manier van werken nu we weer langzaam terug naar kantoor kunnen? Op deze pagina vind je hier informatie en de inspiratie over.

Hybride werken is in feite het beste van twee werelden: voordelen van op kantoor werken en voordelen van thuiswerken. Door deze beide manieren te combineren en op jouw situatie aan te passen, krijg je het beste van twee werelden.

Voordelen van thuiswerken die blijven overeind in hybride werkvorm

Ook met een hybride werkvorm kunnen de voordelen van thuiswerken grotendeels behouden worden. Denk aan:

  • meer autonomie bij het indelen van je dag;
  • minder reistijd;
  • betere werk-privé balans;
  • betere productiviteit;
  • beter voor het klimaat, omdat er minder woon-werkverkeer is.

Voordelen van werken op kantoor blijven overeind in hybride werkvorm

Hybride werken zorgt ervoor dat werkenden elkaar weer fysiek kunnen ontmoeten en er sociale verbinding kant ontstaan. Dit werd door veel werkgevers en werknemers gezien als één van de grootste nadelen van thuiswerken. Andere voordelen zijn:

  • Werk dat door thuiswerken minder soepel ging, kan nu weer op een fysieke manier worden gedaan. Denk bijvoorbeeld aan werk waarbij creativiteit een rol speelt of bij het inwerken van nieuwe collega’s.
  • Je kunt meer structuur aanbrengen in de werkdag en werkweek, waardoor de grenzen van de werkdag weer duidelijker worden.
  • Je kunt je collega’s weer fysiek ontmoeten wat zorgt onderlinge verbondenheid en vertrouwen tussen collega’s.

Hybride werken biedt flexibiliteit

Hybride werken biedt ten opzichte van alleen op kantoor werken of alleen thuiswerken meer flexibiliteit. Zo vindt de ene persoon het prettig om tijdens een wandeling iemand te bellen, terwijl een ander dit liever doet op een stille plek. De een vindt het heerlijk om in een horecagelegenheid met een collega een presentatie te maken, terwijl een ander dit liever alleen op een rustigere plek doet. Door niet alleen op kantoor of thuis te kunnen werken, maar ook op andere plekken – en de afwisseling hiertussen – kun je je werk doen op de manier die bij jou past.

Hybride werken vraagt om duidelijke randvoorwaarden

Hybride werken lijkt veel kansen te bieden, maar vraagt om duidelijke randvoorwaarden. Om 8 uur in de file gaan staan zodat je om 9 uur op kantoor e-mails kan gaan beantwoorden, is bijvoorbeeld geen goed idee. Beter is het om goed te kijken en te bespreken welke taken op welke manier en welke locatie het beste uitgevoerd kunnen worden. Alleen op deze manier kunnen de voordelen van thuiswerken en op kantoor werken behouden blijven.