In gesprek thuis

Als je meer uur gaat werken, kan dat gevolgen hebben voor je privéleven. Misschien heb je minder tijd voor het huishouden, de kinderen of hulpbehoevende naasten. Het kan handig zijn om hierover in gesprek te gaan met je partner, kinderen of andere mensen in je omgeving. Samen kun jullie bekijken wat er mogelijk is. Hieronder vind je een aantal onderwerpen die je kunt bespreken.

Financiën

Een paar uur extra werken kan al een positief effect hebben op je financiën. Wat het effect precies is, bereken je met de Werk Uren Berekenaar. Ook als je het financieel niet dringend nodig hebt, kan het verstandig zijn om te kijken wat meer uren werken financieel oplevert. Zo kan meer inkomen ervoor zorgen dat je financieel onafhankelijk bent en bouw je meer pensioen op. Op deze pagina vind je meer informatie over pensioen opbouwen.

Zorg voor kinderen

Als je kinderen hebt en meer gaat werken, kan dit gevolgen hebben voor de zorgtaken die je hebt. Mogelijk heb je een partner die meer zorg op zich kan nemen. Misschien heb je oudere kinderen, waarmee je in gesprek kunt over taken die zij zelfstandig kunnen oppakken. Bij jongere kinderen kan kinderopvang een uitkomst bieden en zijn er verschillende verlofregelingen die je mogelijk kunt inzetten. Voor inzicht in de financiële gevolgen van een verandering in je werk-zorgverdeling kun je de Werk Zorg Berekenaar gebruiken.

SZW_Meer-uren-werken_Rosita_thuis_02_830x550

“Mijn man werkt op de maandag en de dinsdag halve dagen, zodat we samen de balans kunnen houden.” Rosita

(Mantel)zorgtaken

Veel mensen verzorgen of helpen hulpbehoevende naasten. Misschien doe je de boodschappen voor de buurvrouw of ga je regelmatig met je ouders mee op doktersbezoek. Als je meer gaat werken, kan dit gevolgen hebben voor de tijd die je aan deze zorgtaken kunt besteden. Het kan helpen om met je omgeving in gesprek te gaan en te kijken of (een deel van) de zorgtaken kan worden overgenomen of anders kan worden verdeeld. Om zorgtaken met werk te combineren kun je onder andere zorgverlof inzetten. Voor praktische adviezen kun je contact opnemen met de Mantelzorglijn van MantelzorgNL.

SZW_Meer-uren-werken_Chaimae_Close_01_830x550

“Ik werkte als mantelzorger voor mijn vader. Die is een jaar geleden overleden, dus ik had ineens veel meer tijd over.” – Chaimae