Commercie en goed werkgeverschap gaan hand in hand bij Dutchsec

Remco Verhoef (39) is mede-oprichter van de start-up Dutchsec. Een softwarebedrijf dat hackers opzoekt en uitschakelt. Als ervaren ondernemer heeft Verhoef een innovatieve visie op het werkgeverschap: “Bedrijven zeggen vaak dat maatschappelijke doelen en commerciële doelen niet samen kunnen gaan, wij zien dat anders.”

Zowel business als sociaal

Vanaf de oprichting van Dutchsec één jaar geleden, focust Verhoef op zowel de businesskant van het bedrijf als de sociale aspecten. Die sociale aspecten komen onder andere tot uiting in het personeelsbeleid. Zo geeft Verhoef zijn 18 medewerkers meer vrijheid om hun eigen werkzaamheden vorm te geven. En neemt hij ook mensen aan met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals mensen met autisme of een uitkering.

Focus op kwaliteiten

Verhoef kijkt naar de mogelijkheden van medewerkers: “Wij kijken naar de kwaliteiten van mensen en leren ze zichzelf te ontwikkelen.” Zo heeft Verhoef een docent aangesteld die al zeven jaar thuiszat. “Hij had geen vertrouwen meer in zichzelf. Toen hebben wij gezegd dat we het wilden proberen met hem. Nu werkt hij 40 uur per week als docent en trekt hij onze Opensource Academy.”

Meer werkplezier en beter werk

Door ruimte te geven en kwaliteiten te zien, heeft Verhoef gelukkige medewerkers. Ook klanten merken dat. Maar het leidt niet alleen tot meer werkplezier. Medewerkers doen hun werk beter, vinden een betere balans tussen privé en zakelijk en leveren uiteindelijk meer op. “Het is even een investering die je doet, maar je ziet daar resultaat voor terug.”

Zorg voor goede begeleiding

Natuurlijk zijn er ook uitdagingen. Er is bijvoorbeeld begeleiding nodig voor de medewerkers met autisme. Inmiddels hebben ze bij DutchSec een coach en een docent aangesteld. “In sommige gevallen werkt het echt niet en moeten we afscheid nemen. Maar opvallend genoeg neem ik vaker afscheid van werknemers zonder afstand tot de arbeidsmarkt.”

Tip van Verhoef: denk niet in een vast stramien

De tip die Verhoef andere werkgevers mee wil geven is: “Denk niet in een vast stramien. Iedereen heeft kwaliteiten, maar ze zijn lang niet altijd ontdekt. Zoek daar dus naar. Want als je medewerker gelukkig is, dan word je daar zelf ook gelukkig van.”