Metaalbedrijf vervult vacatures door anders te zoeken

Bram Inpijn is mede-eigenaar van metaalbedrijf Van Dijk-Inpijn. Het bedrijf maakt metalen onderdelen voor bijvoorbeeld de machinebouw of brandwerende deuren. Het is maatwerk waar goede vakmensen voor nodig zijn. Helaas zijn die niet makkelijk te vinden. Maar daar heeft Inpijn een oplossing voor. Hij heeft intensief contact met de scholen in de omgeving.

Samenwerken met scholen

In 2010 legde Inpijn contact met een middelbare school in de regio. Ook zij waren enthousiast. Het bedrijf neemt deel aan open dagen van de school. Ze spreken daar met de ouders en geven creatieve opdrachten aan de kinderen. En ze laten zien hoe leuk techniek is. Ook komen er regelmatig klassen langs voor een bedrijfsbezoek en bieden ze korte en lange stages aan.

Verbeteren imago techniekvak

Volgens Inpijn heeft het techniekvak last van een slecht imago. “De gedachte is dat het vak alleen geschikt is voor mensen die niet slim genoeg zijn. Dat is natuurlijk niet zo. Maar de opleidingsmogelijkheden zijn beperkt en blijven onderbelicht.” Dat was reden voor Inpijn om met zijn bedrijf te werken aan het imago van het vak. Hij deed dat door kinderen zo vroeg mogelijk voor techniek te interesseren.

Nieuw personeel en beter bedrijfsresultaat

De aanpak levert resultaat. Inpijn heeft minder moeite met het vinden van nieuw personeel en het bedrijf kan zelfs groeien. Er is een goede mix van jonge en oudere werknemers wat tot een beter bedrijfsresultaat leidt. “Ik denk dan bijvoorbeeld aan Dennis die net van school afkwam en fanatiek aan de slag ging. Martijn, die al 20 jaar in dienst was, stond naast Dennis, en zag dat gebeuren. Hij dacht ‘wacht ff, het zal niet zo zijn dat ik nu ingehaald word’. Waardoor hij ook weer een tandje bijzette.”

Gezamenlijke opgave

Toch zijn de jongere medewerkers niet altijd vast te houden. Inpijn merkt dat rond de leeftijd van 25 jaar medewerkers om zich heen gaan kijken en soms besluiten een andere baan aan te nemen. Dat is jammer maar volgens Inpijn geen ramp. “Vaak gaan ze bij klanten van ons werken, waardoor we verzekerd zijn van die business. En het dwingt je om je als bedrijf te blijven ontwikkelen.” Daarnaast denkt Inpijn dat werkgevers het grotere plaatje moeten durven zien. “Als elk bedrijf in de sector zorgt voor nieuwe vakmensen, dan is er geen probleem wanneer zij van baan wisselen.”

Tip van Inpijn: bedenk wat je kunt doen en vat de koe bij de horens

Inpijn’s advies aan andere werkgevers is: “Bedenk wat je er zelf aan kunt doen en vat de koe bij de horens. Kijk bijvoorbeeld of er al een lokaal initiatief is waar je bij aan kunt sluiten. Of neem zelf het heft in handen.”