Leren en Ontwikkelen

Leren en Ontwikkelen

Het werk verandert. Het wordt digitaler, meer op afstand en er zijn zelfs banen die verdwijnen. Voor de toekomst van jouw bedrijf en je werknemers is het belangrijk dat zij zich blijven ontwikkelen qua kennis, vaardigheden en ervaring. Hierdoor ben je als werkgever meer weerbaar bij veranderingen. En blijven je werknemers wendbaar, productief en duurzaam inzetbaar. Bij jou in het bedrijf of in een baan elders.

Er zijn twee subsidies waar werkgevers van gebruik kunnen maken met betrekking tot Leren en Ontwikkelen: NL leert door en de SLIM-regeling.

NL leert door

De coronacrisis raakt de Nederlandse economie hard. Voor een deel van de werkenden zijn deze omstandigheden, hoe bar ook, wel een gelegenheid om te werken aan hun eigen ontwikkeling. Werkenden kunnen nu dankzij de subsidieregeling NL leert door gratis ontwikkeladvies krijgen of gratis scholing volgen. Zo maken ze zichzelf minder kwetsbaar op de arbeidsmarkt en aantrekkelijker voor hun – huidige of toekomstige – werkgever.

Werkenden kunnen een ontwikkeltraject volgen bij een gekwalificeerd loopbaanadviseur. Het kan voor de ontwikkeling van je werknemers, maar ook voor je bedrijf, goed zijn om ze hierop te wijzen. Een loopbaanadviseur geeft ze zicht op het toekomstperspectief van hun huidige werk en hun kansen op de arbeidsmarkt, helpt ze zo nodig bij het kiezen van de juiste (bij)scholing, of geeft ze tips bij het zoeken en solliciteren naar ander werk. 

Ook is het mogelijk om via de subsidieregeling NL leert door kosteloos (online) scholing te volgen. Zo kan bijvoorbeeld gekozen worden voor een korte cursus om een specifieke vaardigheid te leren of om bijscholing te volgen voor een bepaald beroep. Door het gesprek aan te gaan met je werknemers kun je bespreken of dit iets voor ze is. 

SLIM-regeling

De SLIM-subsidie is bedoeld voor slimme werkgevers die op tijd mee willen gaan met de ontwikkelingen in hun sector. Bovendien zet je daarmee in op 'een leven lang ontwikkelen' en investeer je in de kennis, groei en ontwikkeling van jouw medewerkers. Ben jij zo’n werkgever? Wil je een leerrijke omgeving binnen jouw bedrijf creëren? En daarmee kansen voor jouw organisatie en werknemers? Vraag dan een SLIM-subsidie aan.

Van 1 (9.00 uur) t/m 30 september (17.00 uur) 2020 heb je de tijd om de subsidie aan te vragen in het tweede tijdvak. Op de website van Uitvoering van Beleid is uitgebreide informatie te vinden over de subsidie.

Tips, tricks en tools

De SLIM-subsidie heeft als doel om leren en ontwikkelen in het mkb vanzelfsprekend te maken. Dit betekent dat in de onderneming aandacht is voor de ontwikkeling van het bedrijf en de medewerkers. In deze menukaart staan vier activiteiten genoemd waarvoor je als ondernemer een subsidie kunt aanvragen.

Aanvragen van de SLIM-subsidie is eenvoudig, volg de volgende vier stappen:

  1. Registreer je hier als aanvrager.
  2. Ga naar 'Mijn regelingen' en voeg de registratie toe.
  3. Vul de bijlagen in.
  4. Klik op 'Afronden'.