Hoe maken mijn werknemers gebruik van het loopbaanadvies?

Hoe maken mijn werknemers gebruik van het loopbaanadvies?

Persoonlijk ontwikkeladvies

Het werk verandert continu. En dus is het voor de toekomst van jouw bedrijf belangrijk om bij de tijd te blijven en je werknemers up-to-date te houden. Qua kennis, vaardigheden en ervaring. Zo blijven ze wendbaar, productief en duurzaam inzetbaar. Bij jou in het bedrijf of in een baan ergens anders. Een loopbaanadviseur geeft je werknemers zicht op hun kansen op de arbeidsmarkt. Hij of zij helpt hen zo nodig bij het kiezen van de juiste (bij)scholing, of geeft je tips bij het zoeken en solliciteren naar ander werk.

Op de pagina’s voor werknemers, ZZP’ers en werkzoekenden vind je tips en inspiratie voor loopbaanadvies voor deze groepen.

Hoe werkt het precies?

Tijdens een aantal gesprekken tussen de werknemer en de loopbaanadviseur, komen persoonlijke kwaliteiten, behoeften en zorgen aan de orde. In het ontwikkeladvies staan de groei en toekomstplannen van de betreffende werknemer centraal.

Alles wat er tijdens dit traject besproken wordt is enkel tussen de werkende en de loopbaanadviseur. Het is aan de deelnemer of deze dit advies zal delen met zijn werkgever of niet.

NL leert door

Vanaf 1 augustus 2020 was het mogelijk om gratis een traject bij een loopbaanadviseur te volgen. In één maand hebben 22.000 mensen zich geregistreerd voor een ontwikkeladvies. Deze mensen zullen in het najaar van 2020 een ontwikkeladviestraject gaan volgen. Hiermee is de grens bereikt van het aantal trajecten dat de overheid in 2020 kan bekostigen. Dat heeft te maken met de maximale uitvoeringscapaciteit van de organisatie die de subsidieregeling uitvoert. Dat betekent dat er geen gratis ontwikkeladvies meer kan worden aangevraagd bij een loopbaanadviseur. Het kabinet trekt wel extra geld uit om mensen te helpen zich aan te passen aan de veranderde arbeidsmarkt. Er komt in 2021 geld vrij voor onder meer scholing en ontwikkeladviezen. https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/09/02/maximum-aantal-ontwikkeladviezenbereikt

Ga in overleg met je werknemer, kijk of je financieel kan bijdragen aan zijn/haar ontwikkeling en bekijk welke andere mogelijkheden er zijn. Zo kunnen zij een afspraak maken met een adviseur van het Leerwerkloket. Advies van het Leerwerkloket is voor iedereen, onafhankelijk, altijd mogelijk en kosteloos. Elk Leerwerkloket is een onafhankelijk samenwerkingsverband tussen gemeenten, roc’s en UWV. Zoek een Leerwerkloket in de buurt.

Ook bieden vakbonden ontwikkelmogelijkheden aan:

Vind een loopbaanadviseur

Iedereen kan zelf een loopbaanadviseur of loopbaanbedrijf benaderen. De keuze is aan jouw werknemer. Het enige waar hij/zij rekening mee moet houden is dat een loopbaanadviseur de juiste opleiding en voldoende werkervaring moet hebben. Je kan bijvoorbeeld een geschikte loopbaanadviseur vinden via de zoekmachines op de volgende websites: