Update tips

Werk verandert. Banen verdwijnen zelfs. Belangrijk dus om jezelf te updaten. Misschien kun je carrière maken in je huidige vak of wil je iets doen in een vakgebied dat je nog niet kent. Maar waar start je? Weet je al wat je wilt, waar je kansen liggen en of je daarvoor moet bij- of omscholen? Loopbaancoach Angela is één van de gekwalificeerde loopbaancoaches waarbij je terecht kunt voor gratis update-advies. Ze geeft je tips die je kunnen helpen in je zoektocht.

Tip #1: Zou ik ander werk leuker vinden?

Droom je wel eens van ander werk? Bespreek het eens met je vrienden, familie, collega’s of je leidinggevende. Vraag ze waar zij van vinden waar jij goed in bent, kun jij hen vertellen waar je blij van wordt? Is er verschil met nu? Je kunt dit ook bespreken met een erkende loopbaanadviseur bij jou in de buurt.

Tip # 2 Weet jij waar je goed in bent? Ken jij je sterke en zwakke punten?

Om de overstap te maken zijn niet alleen (vak) opleidingen en werkervaring belangrijk. Het is goed om te bedenken welke persoonskenmerken je kunnen helpen in een volgende stap in je loopbaan. Ben je bijvoorbeeld heel precies en nauwkeurig, kun je goed samenwerken of ben je heel sociaalvaardig? Online zijn er allerlei testen beschikbaar om hierachter te komen, bijvoorbeeld bij het Leerwerkloket.

Tip # 3: Verandert er veel in mijn werk de komende jaren?

Volg de laatste ontwikkelingen in jouw vakgebied. Volg nieuws over je werk bijvoorbeeld op social media. En kijk ook eens bij andere werkgevers of ZZP’ers in jouw sector, ga met ze in gesprek. Waar houden zij zich mee bezig?

Tip # 4: Zou ik met een stap in mijn loopbaan meer kunnen verdienen?

Informeer jezelf over de (bij)scholingsmogelijkheden in jouw vak. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar de salarissen bij werkgevers uit dezelfde sector. Onderzoek of je in een ander vakgebied met jouw kennis, vaardigheden en werkervaring terecht zou kunnen.

Tip # 5: Een overstap naar een andere sector, bijvoorbeeld de zorg; zou dat wat voor mij zijn?

In bepaalde sectoren is er veel werk te vinden, zoals: techniek, zorg en onderwijs. Maak een keer kennis met iemand die in die sector werkt, zoals in een zorginstelling. Ga daar eens naar een open dag of ga met ze in gesprek, je bent welkom.

Tip # 6: Houd ik dit vol tot mijn pensioen?

Heb je de belastende factoren uit jouw werk wel eens in kaart gebracht voor jezelf? Ze wel eens besproken met jouw leidinggevende? Onderzocht of er functies zijn zonder deze belastende factoren? Heb je bijvoorbeeld fysiek belastend werk dat je niet vol kan houden, dan zou een cursus digitale vaardigheden je kunnen helpen.