Samenwerken op afstand. Wat komt er zoal bij kijken?

Vanaf het moment dat het coronavirus de maatschappij op zijn kop heeft gezet, zijn we massaal, digitaal, gaan thuiswerken. ‘Samenwerken op afstand’ noemen we dat. En het kan behoorlijk uitdagend zijn. Zo heeft het impact op de groepsdynamiek. Vraagt het om aanpassingen in de manier van werken. En vergt het goede afspraken en communicatie met collega’s en met je leidinggevende. Ben je geïnteresseerd in principes en praktische tips met betrekking tot ‘Op afstand samenwerken’? Je vindt ze hier.
 

Thuiswerken met het hele gezin om je heen.

Thuiswerken verandert niet alleen het werk. Het verandert ook het gezinsleven. Hoe organiseer je dat? 
Hoe ga je om met de emoties binnen je gezin? Hoe giet je je sociale leven in een nieuwe vorm en hoe blijf je samen gezond? Kortom; wat kun je doen, welke maatregelen kun je nemen en welke afspraken kun je maken met je partner en je kinderen? Het antwoord op dat soort vragen en allerlei tips rondom het thema thuiswerk en gezin, vind je hier.

Naast de basisprincipes van TNO over thuiswerken, is er ook een tipsheet speciaal voor gezinnen gemaakt: Coronavirus: Tips voor thuis met je gezin. Deze tipsheet is ontstaan uit een samenwerking tussen Pro Parents, IMH Nederland, Argo GGZ en TNO. In deze sheet is een aantal handige tips verzameld om jou en je gezin te ondersteunen.

Wat als het even niet zo lekker loopt?

Als je minder efficiënt en productief bent, afspraken vergeet of irritaties en ruzies in het gezin hebt, dan kan het zijn dat je werk-privébalans is verstoord. Thuiswerken kan deze balans nog meer verstoren. Je kunt als werknemer (eventueel samen met je werkgever) een aantal concrete dingen doen om jouw werk-privébalans te bewaken. In deze factsheet, samengesteld door TNO en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, lees je hoe je een verstoorde balans kunt herkennen én hoe je actief een goede balans behoudt.

Weet je niet goed wat je werkgever van je verwacht?

Bij samenwerken op afstand is communicatie van groot belang. Is er iets niet duidelijk? Of weet je niet wat er van je wordt verwacht? Trek dan aan de bel bij je leidinggevende. Dat klinkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar alleen als je aankaart dat je knelpunten ervaart, weet je zeker dat je leidinggevende hiervan op de hoogte is. Zeker als je op afstand werkt, kun je niet zomaar verwachten dat een leidinggevende alles kan raden. Nog meer tips? Je leest ze hier.

Wanneer mag je eigenlijk werken vanuit huis?

Tijdens de coronaperiode werkt iedereen zoveel mogelijk thuis. En gaan we alleen naar het werk als het echt niet anders kan. Na de crisis kun je afspraken maken met je werkgever over het thuiswerken. Welke? Klik hier. Alles over de Wet flexibel arbeid vind je hier.