STAP-ontwikkeladvies

Kosteloos Ontwikkeladvies beschikbaar

Sinds 1 april 2022 is er voor mensen met als hoogst genoten opleiding MBO-2 een kosteloos ontwikkeladvies beschikbaar. Met deze mogelijkheid wil het kabinet mensen helpen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Voor meer kansen, salaris of plezier in het werk. Er zijn dit jaar 15.000 gratis ontwikkeladviezen met een loopbaanadviseur beschikbaar.

Ontwikkelkansen ontdekken via een adviesgesprek

Werk hebben dat bij je past en waar je het naar je zin hebt, is belangrijk. Door jezelf te ontwikkelen, zorg je ervoor dat je ook in de toekomst nog met plezier naar je werk gaat. Maar hoe blijf je jezelf ontwikkelen? Een loopbaanadviseur kan je helpen met jouw persoonlijke ontwikkeling.

Van STAP-ontwikkeladvies naar STAP-budget

Het STAP-ontwikkeladvies kan een hulpmiddel zijn om je scholingsmogelijkheden te verkennen. Als je daarna scholing wil gaan volgen, kun je mogelijk gebruikmaken van het STAP-budget. De loopbaanadviseur brengt eerst je persoonlijke kwaliteiten en behoeften in kaart, waarna hij of zij een specifiek advies geeft welke scholing voor jou het beste is. Zo krijg je een beter beeld van wat er nodig is om nog beter gebruik te maken van je talenten.

Iets voor jou?

Er zijn dit jaar 15.000 gratis ontwikkeladviezen met een loopbaanadviseur beschikbaar. Het STAP-ontwikkeladvies richt zich op praktisch geschoolde mensen met als hoogst afgeronde opleiding MBO-2. Ben jij dat? Wees er dan snel bij, want de adviesgesprekken zijn beperkt beschikbaar.

Zo werkt het

Zo werkt het

1.    Eerst heb je een loopbaanadviseur of loopbaanbedrijf nodig. Je kunt hier zelf contact mee opnemen. Kijk bijvoorbeeld op deze pagina om te zien hoe je een loopbaanadviseur kunt vinden.

2.    De loopbaanadviseur doet de aanvraag via ontwikkeladviesportaal.nl

3.    Je hebt een aantal gesprekken met de loopbaanadviseur over jouw persoonlijke kwaliteiten, behoeften en zorgen. Om te ontdekken welke scholing past bij jouw groei en toekomstplannen. Alles wat wordt besproken is vertrouwelijk en blijft tussen jou en de adviseur. 

4.    Vervolgens stelt de adviseur jouw STAP-ontwikkeladvies samen tijdens het ontwikkeladviestraject. Het laat zien waar jouw kansen op de arbeidsmarkt liggen, waar jij je nog kunt ontwikkelen, welke scholingsmogelijkheden hiervoor zijn en hoe je jouw werk leuk kunt houden. Dit is je Ontwikkelplan.

5.    De adviseur vraagt na afronding van het traject de subsidie aan via uitvoeringvanbeleidszw.nl. Dit kan vanaf 1 mei 2022.

Veelgestelde vragen

Heb je en vraag over het STAP-ontwikkeladvies? Ga naar rijksoverheid.nl en download de brochure 'Vraag en antwoord STAP-ontwikkeladvies'.