Wat is het STAP-budget?

Werkenden en werkzoekenden kunnen vanaf 1 maart 2022 een STAP-budget van maximaal € 1.000 per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Ze kunnen deze subsidie gebruiken voor het volgen van een training, cursus of opleiding om goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt. De subsidie heet STAP. Dit staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie.

Meer kansen op de arbeidsmarkt door opleiding

Met het STAP-budget wil de overheid mensen de mogelijkheid bieden om meer eigen regie te nemen bij het ontwikkelen tijdens hun loopbaan. Werkenden en werkzoekenden hebben zo meer kansen om hun baan te houden of om een nieuwe baan te vinden. Bekijk de meest gestelde vragen over de Subsidieregeling STAP-budget voor meer informatie.

Het STAP-Budget is een nieuwe regeling voor scholing en ontwikkeling. Tot 1 januari 2022 was het mogelijk om scholingskosten af te trekken bij de aangifte inkomstenbelasting. Sinds die datum is dat niet meer mogelijk. Wel gelden er andere voorwaarden voor het STAP-budget dan voor de fiscale aftrek. Bekijk deze daarom goed voordat je je inschrijft voor nieuwe scholing.

Het STAP-budget komt beschikbaar in plaats van de fiscale aftrek, die per 1 januari 2022 is afgeschaft.

Baan houden of wisselen?

Mensen die zich laten om- of bijscholen, kunnen voorkomen dat ze hun baan verliezen. Ook hebben ze meer kans om een andere baan te vinden. Werk verandert namelijk snel. Steeds meer werk is digitaal. Hierdoor komen er nieuwe banen bij, terwijl andere banen verdwijnen. Op dit moment zijn er in de zorg, techniek en het onderwijs veel vacatures. Voor mensen met zware beroepen, bijvoorbeeld in de bouw, kan omscholing helpen om van baan te wisselen. Zo kunnen ze op een gezonde manier de AOW-leeftijd bereiken.